Foto:Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Snage bezbednosti su i večeras uspele da rasteraju demonstrante koji su se ponovo okupili na Trgu nezavisnosti u Minsku i drugim gradovima širom Belorusije. Policija je uhapsila uglavnom muškarce, dok su žene nastavile s protestom na novim lokacijama u Minsku.

Iako je sinoć uhapšeno više od 180 demonstranata, kao i preko 50 novinara, građani su se po dvadeseti put okupili u Belorusiji.

Žene su se uputile ka glavnom trgu u Minsku i nastavile sa protestom te poručile da neće odustati.

U drugim gradovima Belorusije, demonstranti su formirali „lanac solidarnosti“.

Tačan broj privedenih demonstranata još uvek nije poznat.

Ranije danas, demonstranti su se okupili na Trgu nezavisnosti u Minsku u znak protesta protiv rezultata predsedničkih izbora.

Podsetimo, policija je sinoć pritvorila više od 180 demonstranata i, prema najnovijim informacijama, preko 50 novinara koji su se pripremali da prate proteste u centru Minska te im zaplenila telefone i dokumente.

Prema navodima novinarke Hane Ljubakove, privedeni su reporteri BBC-ja, Dojče Vele-a, Rojtersa, Belsata, Belapana, Radija Slobodna Evropa, Asošiejted Presa i mnogi drugi.

Reporteru Radija Slobodna Evropa, koji je pušten iz pritvora, policija je pretila da će ukoliko ne uključi telefon i pokaže slike, provesti dva dana u zatvoru.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas NATO da „kuje agresivne planove“ i zapretio Litvaniji i Poljskoj kontra-sankcijama.

Lukašenko, koji čvrstom rukom vlada 26 godina u Belorusiji, okrivio je Zapad za podsticanje protesta u zemlji.

Nova hapšenja demonstranata koji izlaze na ulice više od dve nedelje usledila su posle pojačanja pritiska vlasti na opoziciju.

Nekoliko aktivista uhapšeno je proteklih dana, dok su drugi pozvani na razgovor, a desetinama demonstranata naređeno je da se pojave pred sudom.

Protesti su počeli posle objave zvaničnih rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta prema kojima je Lukašenko osvojio šesti uzastopni predsednički mandat sa 80 odsto glasova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar