Palestina Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali/STRINGER / AFP / Profimedia/Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Svet je obišla vest izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o hitnoj evakuaciji palestinskih civila sa juga Pojasa Gaze, uključujući i grad Rafu - utočište izbeglih građana. Život u ratom zahvaćenoj regiji i Rafi, toj, bar do sada, "slamki spasa" za palestinsko stanovništvo, Njujork tajms je predstavio kroz vizuru građanke Rafe, Ahlam Šimali.

Kirije su naglo porasle, a više porodica deli male stanove. Šatorski kampovi zauzimaju većinu otvorenih područja. Hrana i gorivo su postali toliko oskudni da Ahlam spaljuje staru odeću i stranice iz knjiga da bi zagrejala pasulj u konzervi i ispekla somun.

Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Namera Izraela da svoju kopnenu invaziju prošiti i na Rafu, ostavila ju je užasnutom, jer nema ideju gde bi mogla da pobegne sa porodicom, piše Njujork tajms.

„Šta bi se desilo sa nama da dođe do tenkova, sukoba, invazije i vojske“, upitala je 31-godišnja Šimali.

Više od polovine od 2,2 miliona stanovnika Gaze trenutno se nalazi u Rafi, kako bi izbegli rat na severu.

Izraelski zvaničnici su sugerisali da će sledeći korak u njihovim naporima da unište Hamas biti u Rafi, a u petak je kancelarija premijera Netanjahua saopštila da bi „svaka nasilna akcija u Rafi zahtevala evakuaciju civilnog stanovništva iz zone borbe“.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vlada nije precizirala koja bi to područja bila niti kuda bi civili trebali da odu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, upozorili su da bi izraelski napad na Rafu bio katastrofalan. Zbog gustine naseljenosti na tom području, povećale bi se šanse za smrt civila u vojnim napadima, a napredovanje izraelskih kopnenih trupa bi dodatno moglo da prekine isporuku pomoći.

Prenaseljenost je već opteretila resurse ove oblasti, a građani sa severa svakodnevno pristižu.

Pročitajte još...

„To je veoma loše, higijena je na minimalnom nivou. Ovde jedemo samo konzerviranu hranu, koja je sve samo ne zdrava. Sve ostalo je veoma skupo“, rekao je Fati Abu Snema, koji se, od početka rata, sa svojom porodicom krio u školi Ujedinjenih nacija u Rafi.

Rafa se nalazi duž granice sa Egiptom. Malom broju stanovnika Gaze bilo je dozvoljeno da napusti Gazu tokom rata, uglavnom zato što se Egipat, kao i mnogi stanovnici Gaze, plaše da se, ukoliko odu, nikada neće vratiti kući.

To ostavlja malo opcija za ljude kao što je Sana al-Kabariti, farmaceut i stručnjak za negu kože. Ona je pobegla u Rafu iz Gaze, jer je ostala i bez doma i bez klinike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar