Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

U januaru i februaru 2023. godine, 72. mehanizovana brigada ukrajinske armije pobedila je dvostruko veće ruske snage u epskoj tenkovskoj bici kod Vuhledara (Ugledara) , grada-tvrđave u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti.

72. mehanizovana brigada od tada brani rudarsko mesto Vuhledar, štiteći ključni sektor linije fronta od 1.100 kilometara – tačku gde južna linija fronta ide od zapada ka istoku, a zatim skreće na sever i prolazi kroz istočnu Ukrajinu, sve do ruske Kurska oblast, gde su ukrajinske trupe izgradile odbranu od oko 1000 kvadratnih kilometara.

Ali posle 20 meseci u Vuhledaru, 72. mehanizovana brigada od 2.000 vojnika mora da je umorna – a Rusi i dalje dolaze. Nakon što su skoro dve godine pokušavale i nisu uspeli da istisnu ukrajinsku brigadu iz Vuhledara, ruska 40. brigada marinaca i druge brigade i pukovi sada pokušavaju da je zaobiđu i preseku. I to im polako polazi za rukom, piše Forbs.

Dok se borbe usporavaju u mnogim drugim sektorima, mogle bi da se ubrzaju oko Vuhledara jer Rusi koriste priliku za koju se bore od početka 2023. Frontelidžens insajt, ukrajinska analitička grupa, preporučila je „da paze na Vuhledar jer bi tamošnja situacija mogla da postane veoma dinamična“.

Minirani putevi i polja oko Vuhledara postali su smrtonosna zamka za ruske napadače. Uobičajeno je da Rusi napadaju u desetinama oklopnih vozila, na motociklima i kolicima za golf. Podjednako je uobičajeno da Ukrajinci većinu napadača unište minama, dronom, artiljerijom i protivtenkovskim projektilima.

Dve duge godine držanja linije

Ali putevi kroz Vodiane, nekoliko kilometara severnije, manje su opasni. Tu Rusi napreduju pod okriljem ratnih aviona koji bacaju moćne klizne bombe. Ukrajinski Centar za odbrambene strategije zabeležio je u nedelju šest ruskih napada u toj oblasti.

72. mehanizovana brigada je relativno dobro opremljena tenkovima T-64, borbenim vozilima BMP-2 i haubicama M-109. Ali čak ni najbolje opremljena brigada ne može zauvek da drži liniju – a dve godine je dug period za borbu bez pauze za celu jedinicu.

47. mehanizovana brigada ukrajinske armije se neprekidno borila na jugu i istoku počevši od juna 2023., snabdevana borbenim vozilima M-2 Bredli američke proizvodnje. kako bi svoje bataljone održala u punoj snazi. Ali posle 15 meseci borbe, brigada je bila iscrpljena – i konačno je rotirana sa linije fronta ovog meseca, uprkos nedostatku dobro opremljenih brigada da je zamene.

72. mehanizovana brigada postigla je redak podvig: branila je isti grad na liniji fronta skoro dve godine od brojnijih neprijateljskih snaga. Sada im je potrebna pomoć – ako ne i zamena.

Ali ko ih može zameniti? Ukrajinske oružane snage istovremeno napadaju Kursk, dok se brane na istoku i jugu. Veoma su razvučeni. A 14 novih brigada, koje vojska osniva, očajnički nedostaju savremena vozila. Prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ima dovoljno vozila da u potpunosti opremi samo četiri brigade.

Kako su Rusi izgubili najveću tenkovsku bitku

Tronedeljna bitka u ravnici u blizini rudarskog grada Vuhledara, na jugu Ukrajine, pretvorila se u, kako je ukrajinski zvaničnici zovu, najveću tenkovsku bitku u ratu i težak poraz za Ruse.

Obe strane su poslale tenkove u okršaj, tutnjajući po zemljanim putevima i manevrišući oko drvoreda, pri čemu su se Rusi gurali napred u kolonama, a Ukrajinci su manevrisali u defanzivi, pucajući iz daljine, ili iz zaklona, dok su im ruske kolone dolazile u susret. Kada je sve bilo gotovo, Rusija ne samo da nije uspela da zauzme Vuhledar, već je napravila istu grešku koja je Moskvu koštala stotine tenkova ranije u ratu – poslala je svoje kolone u zasedu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon što su raznesene minama, pogođene artiljerijom ili uništene protivtenkovskim projektilima, ugljenisane olupine ruskih oklopnih vozila sada leže na poljima oko Vuhledara, prema snimcima ukrajinske vojne bespilotne letelice. Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija u ovoj bici izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera. Taj podatak nije se mogao nezavisno potvrditi.

Razmere ruskog poraza su isticali i ruski vojni blogeri, koji su se pojavili kao uticajni proratni glas u zemlji. Često kritični prema vojsci, objavljivali su  priče o višestrukim neuspesima tenkovskih napada, okrivljujući generale za pogrešnu taktiku sa čuvenim ruskim oružjem.

BONUS VIDEO: Vojni analitičar o moćnim raketama Storm shadow: Da li će upravo one promeniti tok rata u Ukrajini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare