Foto:AP Photo/Felipe Dana, File

Ukrajinski vojnici pružaju otpor novim napadima ruskih snaga u dva istočna grada, a snage na južnom ratištu spremaju se za bitku za strateški region Herson.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao u sredu vueče u video obraćanju da će biti dobrih vesti s ratišta, ali nije izneo pojedinosti.

On nije spomenuo ni šta se dešava u južnom Hersonu.

Zvaničnici i vojni analitičari prognoziraju da će se u tom regionu voditi jedna od borbi s najviše posledica u ratu od početka napada Rusije na Ukrajinu pre osam meseci.

Najžešće borbe u istočnoj Ukrajini vodile su se blizu Avdiivke, Bahmuta i izvan Donjecka, rekao je Zelenski.

„To je područje u kojem je najočitije ludilo ruskog rukovodstva. Dan za danom, mesecima, tamo teraju ljude u smrt, koncentrišući artiljerijske udare najvišeg nivoa“, rekao je ukrajinski predsednik.

Ruske snage pokušale su u više navrata da zauzmu Bahmut koji se nalazi na glavnom putu prema gradovima Slavjansk i Kramatorsk pod kontrolom Ukrajine.

Nadolazeća bitka za grad Herson na ušću reke Dnjepar odrediće hoće li Ukrajina uspeti da oslabi ruski pritisak na jugu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok, File

Regionalna vlada Hersona, koju je postavila Rusija, objavila je da su se snage ponovno ukopale na levoj obali Dnjepra, objavila je ruska novinska agencija RIA, dok su se snage pripremale za intenziviranje borbi.

Iako je novinarima zabranjen pristup većem delu ratišta, na jednom delu severno od okupiranog područja na zapadnoj obali Dnjepra, ukrajinski vojnici su rekli da se rusko granatiranje ponovno intenziviralo.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da vlažno vreme i neravan teren otežavaju kontraofanzivu Kijeva u Hersonu.

Ruski guverner Hersona: Evakuisano više od 70.000 stanovnika

Guverner Hersona, kog je imenovala Moskva, Vladimir Saldo, izjavio je da se više od 70.000 stanovnika Hersona i okolnih oblasti preselilo na levu obalu reke Dnjepar zbog ukrajinske ofanzive.

Regionalne vlasti pozvale su stanovnike da se evakuišu jer Ukrajina napreduje u ofanzivi da povrati Herson, koji su ruske snage zauzele tokom prvih dana sukoba.

Vlasti su takođe uklonile iz grada spomenike ruskim vojnim šefovima iz 18. veka Aleksandru Suvorovu i Fjodoru Ušakovu.

Herson Foto: EPA-EFE/STRINGER

Saldo je rekao da su posmrtni ostaci Grigorija Potemkina, ruskog generala koji je osnovao Herson u 18. veku i bio njegov guverner, takođe uklonjeni iz crkve Svete Katarine u Hersonu i prebačeni na bezbedno.

Pomoćnik guvernera Kiril Stremousov rekao je da je regionalna administracija takođe evakuisana iz Hersona.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević i Oleksi Otkidah: Pored Ukrajine najveća žrtva rata biće EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar