Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

U prašnjavoj radionici, jedinstvena grupa ukrajinskih stručnjaka za oružje utrkuje se da proizvede artiljerijske topove koje nikada neće biti ispaljeni, kamione sa radarima koji ništa ne mogu da otkriju i projektile bez eksploziva. Komadi su mamci koji imaju za cilj da privuku rusku vatru, trošeći neprijateljsku municiju, rakete i bespilotne letelice dok štite stvarnu opremu i vojnike koji njome upravljaju.

Veština tima, usavršavana tokom više od godinu dana, oblikuje plastiku, otpad od drveta, pene i metala u kopije naprednih sistema naoružanja, dovoljno precizne da ubede ruske operatere kamera za bespilotne letelice i vojnike iskusne na terenu da su to prave mete.

Oni mere uspeh po tome koliko brzo se njihovi proizvodi uništavaju.

„Kada nam vojska dođe i kaže ‘ostali smo bez ovog’, to znači da smo bili potpuno uspešni u svom poslu“, kaže jedan.

Ormar u blizini njihove radionice prepun je skupih suvenira tog uspeha, uključujući motor i zgužvane delove samoubilačkog drona Šahed iranske proizvodnje i srušeno krilo drona Lancet ruske proizvodnje, oboje namamljeni da napadnu lažnu opremu, prenosi Gardijan.

Pogoditi mamac je skupa greška za Rusiju, a takođe znači i jedan napad manje na pravu ukrajinsku poziciju.

„Ovo može spasiti živote naših momaka, naših prijatelja koji služe“, dodaje radnik. „Imamo dogovor sa vojskom da podelimo slike i ostatke napada (na mamce), kao dokaz da smo uradili dobar posao“, dodao je.

Gardijan je prva novinarka ekipa kojoj je dozvoljeno da vide radionicu i intervjuišu tim, sastanak je dogovoren pod uslovom da se muškarci i njihova lokacija ne identifikuju.

Svi oni su zaposleni – na neodređeno vreme – u čeličanskoj kompaniji Metinvest, koja je vodila čeličanu Azovstal u Marijupolju. Opsada tog postrojenja prošlog proleća postala je simbol ruske brutalnosti.

Tri viša menadžera u firmi došla su na ideju da naprave oružje za mamce na početku rata, kada se činilo da su ukrajinske trupe opasno nadjačane. Priliv zapadnog naoružanja koji je pomogao da se Rusija drži na odstojanju.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

„Mislili smo da bi se, ako bi Rusi videli mnogo oružja, mogli uplašiti da krenu napred ili da granatiraju neko područje. To je psihološko oružje“, kaže jedan od njih. „Kompanija je to u potpunosti podržala“, dodao je.

Glavni akcionar Metinvesta je najbogatiji čovek Ukrajine, Rinat Ahmetov, koji je lično podržao projekat mamaca, rekao je portparol.

Tim su svi volonteri, izvučeni sa platnog spiska pre februara 2022. Ovo obezbeđuje poverenje u grupu čiji projekat ih čini metom.

„Moramo da možemo da verujemo jedni drugima, nismo samo zapošljavali ljude sa ulice. Znamo ove momke“, kaže jedan.

Oni redovno ažuriraju svoju „proizvodnu liniju“ kako bi oponašali nove dolaske u ukrajinski arsenal koji se brzo širi i pravili realističnije modele.

„Na početku rata bilo je vrlo jednostavno, Rusi bi nešto videli i pokušali da udare“, rekao je.

Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S obzirom na to da obe strane koriste mamce – ukrajinska vojska se rugala Rusiji zbog razmeštanja tenkova na naduvavanje koji su se ispuhali na poziciji – Rusi sada više izviđaju da bi proverili viđenja, ali tim veruje da njihovi dizajni mogu ostati korak ispred.

U poslednje vreme to uključuje trikove za oponašanje toplote pravih sistema naoružanja, tako da su modeli ubedljivi ne samo na dnevnom svetlu, već i noću kada se posmatraju kroz termalne nišane.

„Neprijatelj nije glup. Moramo da se prilagođavamo stvarnosti, uvek dodamo nešto novo u rad. I mi sebe procenjujemo na ovaj način – ako se ništa ne desi kada pošaljemo novi model, ako nije ciljano, nešto smo pogrešili u dizajnu“, dodali su.

Zahtevi vojske stižu u šifrovanim porukama. Nedavna kratka razmena koju je video Gardijan glasila je: „Možete li da pokušate da uradite ovo? Želimo 50 jedinica.”

Projektant Metinvesta je rekao da i dao timu da rade. Prva stanica je Gugl, da preuzme više slika opreme koju rekreiraju, a zatim razmišljaju o otpadu ili jeftinim materijalima koji bi izgledali ubedljivo ispod maskirne boje. Iskoristili su sve, od kanalizacionih cevi do odbačene drvene ambalaže i starih bačvi za ulje.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Kada su konačno prionuli na posao, veliki otisci sistema naoružanja su zalepljeni kao vodič za radnike, koji prave pažljivo odmerene šablone za svaki deo, sve do matica točkova na vozilima koja prevoze „oružje“.

Gotovi mamci se lako transportuju, u obliku ravnog pakovanja, za sklapanje na liniji fronta, gde se „artiljerijski top“ može sastaviti za samo 20 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Niko od tima nema iskustvo u pozorištu ili scenografiji, ali je njihovo umeće besprekorno. Oni veruju da su njihove kreacije superiornije od mamaca na naduvavanje koji se takođe proizvode za ukrajinske trupe. Metalna kičma za većinu kreacija znači da se mogu popraviti i nakon delimičnog udarca, za razliku od gumenjaka.

„Vojska nam je rekla da ima nekih problema sa njima zbog vetra ili određenih vremenskih uslova, mogu da se raznesu i ne izgledaju stvarno“, rekli su.

Mamci i obmana imaju istoriju skoro kao i sam rat. Jedan od najranijih primera, trojanski konj, ušao je u engleske rečnike kao skraćenica za nešto „što je tajno namenjeno da potkopa ili izazove propast neprijatelja“.

Tenkove za naduvavanje prvi put su sa velikim efektom raspoređene savezničke snage tokom Drugog svetskog rata. U tom sukobu SAD su postavile čitavu diviziju „vojske duhova“, 23. štab specijalnih trupa, koja je takođe koristila zvučne efekte, lažne radio signale i niz drugih iluzija da bi oponašala pokrete velikih trupa. Neki od muškaraca su nastavili da rade na filmu i u pozorištu.

Iako je ukrajinski tim za mamce nestrpljiv da se izvuče iz posla – „radujemo se pobedi i da se rešimo ovog posla“ – sa ukrajinskim režiserima koji već snimaju prve filmove o ratu, neki bi mogli da prave „oružje” dugo nakon što prave puške utihnu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar