Vladimir Putin Kursk Foto:Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ruski predsednik Vladimir Putin je pretrpeo nekoliko velikih udaraca u poslednjih desetak dana zbog ukrajinskog napredovanja na ruskoj teritoriji.

Zapovednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je rekao da su ukrajinske trupe od početka napada na teritoriju Rusije napredovale 35 kilometara te zauzele 82 naselja i 1150 kvadratnih kilometara. Dodao je da je u Sudži, jednom od ključnih gradova u oblasti Kursk uspostavljeno vojno zapovedništvo „za održavanje reda i zakona i zadovoljavanje prioritetnih potreba stanovništva na zauzetoj teritoriji“.

„Napredujemo u Kurskoj oblasti. Stvorena je vojna komanda koja mora da obezbedi red i sve potrebe lokalnog stanovništva“, naveo je Sirski u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu. Kancelariju će predvoditi general-major Eduard Moskaljov, dodao je on u poruci.

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Zbog ukrajinskog napada su iz pograničnih gradova evakuisane desetine hiljada Rusa. U sredu su ukrajinske snage dronovima gađale četiri ruska aerodroma. Izvor iz ukrajinske bezbednosne službe kazao je za CNN da su napadnute baze u jugozapadnim regijama Kursk i Voronjež i Nižnji Novgorod, istočno od Moskve.

Planovi za izgradnju kancelarije predstavljaju najjači znak do sada da Kijev planira da se ukopa nakon što je prošle nedelje pokrenuo munjevit prekogranični napad na Rusiju koji je otvorio novi front u ratu koji besni više od dve godine.

Nalet Ukrajine na rusku teritoriju iznenadio je Moskvu nakon što je Kremlj nastavio da ostvaruje male, ali stabilne dobitke tokom cele godine u istočnoj Ukrajini, zauzimajući 18 odsto zemlje. Sirski je rekao predsedniku Volodimiru Zelenskom u video snimku koji je objavio ukrajinski lider da je upad do sada napredovao 35 kilometara u Kursku oblast, kao i da je zauzeto 82 naselja.

Zelenski, koji je u javnim izjavama u sredu kriptično govorio o potrebi da se pređe na „sledeće korake“, ponovo je nagovestio druge moguće ofanzivne akcije na ruskoj teritoriji.

„Moramo jasno da garantujemo na zakonodavnom nivou da će naši ratnici, koji učestvuju, na primer, u kurskoj operaciji i koji će učestvovati u svim našim drugim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve isplate i beneficije predviđene za front“, rekao je on u obraćanju objavljenom na Telegramu.

Prave tampon zonu

Najviši ukrajinski zvaničnici razgovarali su o logistici u oblasti ruske Kurske oblasti koju sada kontrolišu njene trupe.

Ukrajina kaže da će njena vojska dozvoliti evakuaciju civila iz ruske oblasti Kursk i otvoriti to područje međunarodnim humanitarnim organizacijama. „Naše vojne snage planiraju da otvore humanitarne koridore za evakuaciju civila: i u pravcu Rusije i Ukrajine“, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom i drugim najvišim zvaničnicima.

Govoreći nakon istog sastanka, ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da će Ukrajina stvoriti „tampon zonu“ u regionu kako bi zaustavila ruske prekogranične udare. „Stvaranje tampon zone u regionu Kursk je korak za zaštitu naših pograničnih zajednica od svakodnevnog neprijateljskog granatiranja“, rekao je on.

Predaja više od 100 ruskih vojnika

Ukrajinske snage saopštile su da su prihvatile predaju najveće pojedinačne grupe ruskih vojnika od početka rata pre više od dve godine.

Zarobljeni ruski vojnici u Kursku Foto: Tanjug/Ukrainian Security Service Press Office via AP

Jedinica ukrajinske službe bezbednosti koja deluje u ruskoj oblasti Kursk uzela je 102 ruska vojnika kao ratna zarobljenika, prema rečima osobe koja je upoznata sa operacijom, koja je tražila da ne bude identifikovana.

Rusi su uhvaćeni u sredu u velikom podzemnom kompleksu i imali su dovoljne zalihe municije i opreme, rekla je ta osoba. Rusija nije komentarisala.

„Putin je u apsolutnom šoku“

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je iznad Kurske i susednih regija uništilo 117 dronova i četiri taktička projekta. Ovaj ukrajinski napad predstavlja značajnu promenu u taktici Kijeva. Takođe se radi o prvom ulasku stranih snaga na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u apsolutnom šoku nakon upada ukrajinskih snaga u Kursk, rekao je bivši ruski premijer i Putinov kritičar za BBC Njuz. Mihail Kasjanov kaže da se radi o ozbiljnom psihološkom udarcu za Putina. Kasjanov je bio premijer Rusije između 2000. i 2004, dok je Putin bio predsednik, a sada vodi opozicionu stranku Narodne slobode iz Letonije.
Rusija je povukla rezervu s ključnih područja fronta u Ukrajini i na Krimu kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje na svojoj teritoriji. Rusko ministarstvo odbrane je juče navelo da je ponovo zauzelo, odnosno vratilo kontrolu nad naseljem u regiji Kursk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare