Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / RAMIL SITDIKOV /KREMLIN POOL / SPUTNIK, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski napadi bespilotnim letelicama na ruska naftna postrojenja i rafinerije dovode u opasnost naftnu industriju predsednika Vladimira Putina - kamen temeljac ruske ekonomije - pokazuju nedavni događaji.

Proizvodnja benzina u Rusiji pala je nakon niza ukrajinskih udara na rafinerije nafte u zemlji, pokazuju brojke. „Rosstat“, ruska Federalna državna služba za statistiku, objavila je da je prošle nedelje nacionalna proizvodnja motornog benzina pala za otprilike 7,4 odsto na 754.600 tona u poređenju sa nedeljom ranije, kada je proizvodnja iznosila 815.300 tona, izvestili su lokalni mediji, prenosi Jutarnji list.

Kako bi se uhvatila u koštac s rizikom od nestašica na domaćem tržištu dok ruske rafinerije prolaze kroz opsežne hitne popravke, Moskva se za pomoć obratila svom ključnom savezniku i susedu Belorusiji, izvestila je agencija Rojters u sredu. Četiri izvora iz sektora industrije i trgovine rekli su novinskoj agenciji da je Rusija, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa, povećala uvoz benzina iz Belorusije, koji je dostigao gotovo 3.000 metričkih tona u prvoj polovini marta, u poređenju sa februarom, kada je Rusija uvezla 590 tona, i januarom, kada je uvoz bio doslovno nula.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN

Niz napada

Moskva zavisi od izvoza nafte i energetske industrije, koji čine oko 30 odsto proračunskih prihoda zemlje i ključni su za finansiranje rata u Ukrajini. Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte, s više od 12 odsto globalne proizvodnje sirove nafte, prema podacima nemačke agencije „Statista“. Energetska industrija zemlje takođe je teško pogođena zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu je Rusija od 1. marta zabranila izvoz benzina na šest meseci u pokušaju odgovora na skok cena goriva u zemlji.

Kijev je pojačao svoje napade na ruske rafinerije početkom ove godine. Ukrajina je 18. januara izvela napad dronovima na naftni terminal u Sankt Peterburgu, oko 1.000 kilometara od ukrajinske granice. U još jednom od napada dronovima, u blizini Sankt Peterburga 21. januara, pogođen je glavni terminal za izvoz gasa – fabrika gasnog kondenzata Novatek PJSC u luci Ust-Luga – te je došlo do velikog požara i obustave snabdevanjem gorivom. Ust-Luga je najveća ruska baltička luka, a odgovornost za taj napad preuzela je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), objavio je Kijev Post.

Ranije ovog meseca, Blumberg je izvestio da su rafinerije koje su morale da  prekinu rad na nedelju dana zajedno činile 12 odsto ruskih nacionalnih kapaciteta za preradu nafte. Rojters procenjuje da je ta brojka sada porasla na 14 odsto.

Vladimir Putin Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kijev najavio nove napade

Poslednje naftno postrojenje koje je zaustavilo rad zbog napada ukrajinskih bespilotnih letelica je rafinerija srednje veličine Kujbišev u vlasništvu ruskog Rosnjefta u blizini grada Samare na reci Volgi, izvestio je Rojters u četvrtak, pozivajući se na dva izvora iz industrije. Objekt je napadnut prošle nedelje.

Sergej Vakulenko, naučnik s „Carnegie Russia Eurasia Center“, nevladine organizacije specijalizovane za pitanja Rusije i šire regije, ocenio je u januaru da će posledice za rusku naftnu industriju biti ozbiljne „ukoliko svedočimo početku talasa napada na rafinerije nafte u zapadnoj Rusiji“.

Pročitajte još...

„U svakom slučaju, čini se da će ruske rezerve otpornosti i domišljatosti biti na ozbiljnoj kušnji. Brzina i kvalitet popravake u Kstovu, Ust-Lugi i Tuapseu biće ključni pokazatelji spremnosti Moskve“, rekao je Vakulenko. Šef SBU-a, Vasilj Maljuk, izjavio je ove nedelje da stoji iza svih napada na ruska naftna središta i da će se oni nastaviti, što znači da ruskog lidera očekuju novi problemi.

Nezadovoljstvo SAD-a

SAD je ranije zatražio od Ukrajine da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, posebno na rafinerije nafte, kako je javio Fajnenšel tajms. Razlog tome je što bi udari dronovima na ta postrojenja mogli da izazovu poremećaje u snabdevanju ruskom naftom, a time i poremećaje i rast cena na globalnim tržištima. Amerikanci takođe strahuju i da bi napadi na rafinerije mogli dodatno da isprovociraju Rusiju, rekla su tri izvora za FT.

Britanski list je javio kako su zvaničnici iz Vašingtona poslali opetovana upozorenja visokim zvaničnicima ukrajinskih beznednosnih službi, pre svega SBU-u i Vojnoobaveštajnoj službi (GUR).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare