Foto:profimedia.rs

Dana 25. februara 2022, Oleksandr Daniljuk se probudio i video ruske vojnike.

„Otišao sam u krevet. Sledećeg jutra provirio sam kroz prozor. Bilo je 6.30 ujutro. Preko puta moje kuće bila su četiri ruska oklopna vozila“, priseća se on. Daniljuk, inženjer najveće ukrajinske privatne elektroprivredne kompanije DTEK, rekao je da ga je invazija Moskve iznenadila.

Tokom naredne četiri nedelje bitka je besnela u njegovom rodnom gradu Hostomelju, nedaleko od glavnog grada Kijeva. Borbe su uništile susedno tržište. Takođe je rat srušio brojne električne kablove i stubove, ostavljajući civile u mraku.

„Prva dva dana nakon što su Rusi otišli, lutao sam ošamućen. Onda smo krenuli na posao“, rekao je Daniljuk.

On i njegov tim su popravili prozore kako bi imali gde da spavaju. Počeli su da popravljaju štetu. Ruski vojnici su ostavili zamke za mine: granate i trip žice. Za 45 dana struja je obnovljena. Zatim, počevši od oktobra 2022. godine, Kremlj je pokrenuo talas raketnih i bespilotnih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. To je dovelo do nestanka struje, racionalizacije električne energije i borbe za kupovinu generatora, prenosi Gardijan.

Tokom proleća i leta DTEK je postepeno obnavljao energetske kapacitete. Pre 2022. godine ova snaga je iznosila 6.000 MW. Snaga je pala na 3.000 MW nakon što je Rusija zaplenila dve termoelektrane ove kompanije – jednu u istočnoj provinciji Lugansk – i bombardovala druge. Sada je ponovo na više od 4.000 MW. Zanimljivo je da je DTEK otvorio novu vetroelektranu na jugu zemlje, povećavši snagu za dodatnih 114 MW.

Devet miliona ukrajinskih kuća koje su izgubile struju ponovo ju je dobilo. Samo u Kijevskoj oblasti brigade DTEK-a su popravile skoro 10.000 km (6.000 milja) dalekovoda, srušenih tokom šest nedelja okupacije.

Čini se, međutim, da će Moskva pokrenuti drugu raketnu kampanju ove zime, osmišljenu da ponovo osakati ukrajinsku energetsku mrežu. Prošle srede Ukrenergo, državni operater sistema za prenos električne energije, rekao je da je „neprijateljsko granatiranje“ oštetilo termoelektranu. Očekuje se još napada, nakon leta u kojem je Rusija ciljala ukrajinske objekte za izvoz žitarica.

Međutim, ovog puta, Daniliuk, stručnjak za distribuciju električne energije sa 25 godina iskustva, optimističan je.

„U 2022. morali smo da improvizujemo. Sada smo bolje pripremljeni“, rekao je on. Pokazao je novu podelektranu, izgrađenu nekoliko stotina metara od njegovog stana u Hostomelju, na prošlogodišnjem frontu. Nalazi se na periferiji grada, pored borove šume i železničke pruge.

Zgrada podseća na sklonište pored puta. Unutra, iza debelih betonskih zidova, nalazi se niz prekidača. Ispuštaju tiho brujanje. Ranjivi kablovi su zakopani pod zemljom. Mini-kompleks je bio otporan na gelere, rekao je Daniliuk.

Foto:profimedia.rs; shutterstock

„Naravno, ako bace bombu tačno na krov, ona će sve uništiti. Ali generalno možemo popraviti štetu za dva dana.”

Serhii Buriak, šef regionalne električne mreže, rekao je: „Imamo mnogo iskustva od prošle zime. U prošlosti bi napad izbacio struju za čitavo područje. Sada možemo brzo da pređemo sa jednog izvora električne energije na drugi.“

Da li je i sam imao generator?

„Kupio sam jedan za porodična kampovanja. Bolje je imati jedan nego ne“, odgovorio je.

Prema rečima svog generalnog direktora, Maksima Timčenka, DTEK je potrošio 110 miliona dolara pripremajući se za još jedan mogući napad Rusije. Spremila je milion tona uglja – dovoljno, s obzirom na trenutnu potražnju, za tri do pet meseci, objasnio je on. Renovirala je energetske jedinice i koordinirala akcioni plan sa vladom.

„Učinili smo sve što je bilo moguće, a ponekad i nemoguće da budemo spremni“, rekao je on.

Sposobnost Ukrajine da garantuje struju ove zime zavisi od njene vojske, priznao je on. SAD, Nemačka i drugi saveznici dali su Kijevu moderne sisteme protivvazdušne odbrane. Ali broj protivvazdušnih baterija je nedovoljan da se obori svaka raketa i dron.

„Ako balistička raketa pogodi transformatorsku stanicu, ne možemo mnogo da uradimo na putu fizičke zaštite“, rekao je Timčenko.

Od prošle godine Kijev je pojačao svoj program proizvodnje dronova. Velika Britanija i Francuska su isporučile rakete dugog dometa Storm Šedou. Rezultati su bili efikasni. Oni uključuju nedavni napad na mornarički štab ruske Crnomorske flote u okupiranoj krimskoj luci Sevastopolj. Ruska električna mreža mogla bi biti primamljiva sledeća meta.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema moskovskom ministarstvu odbrane, ukrajinski borbeni dron bacio je eksploziv prošle nedelje na rusko selo Belaja, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Oštećena je trafostanica. Regionalni guverner Kurska Roman Starojt je rekao: „Jedan od transformatora se zapalio. Pet naselja i bolnica nema struju. Struja će biti vraćena čim to bude bezbedno.”

Da li je takva taktika bila prikladna?

„Podržavam svaku strategiju našeg ministarstva i odbrane i predsednika“, insistirao je Timčenko. On je nastavio: „Rusija je teroristička zemlja. Vodila je energetski rat protiv nas. Videli smo šta su radili u Buči gde su ruski vojnici ubili stotine civila. Kada su pobegli sve su razneli. Nedeljama ljudi nisu imali struju.”

Timčenko je rekao da njegova firma – sa sedištem u Kijevu i sa kancelarijom u Londonu – traži pomoć od međunarodnih partnera. U maju je otvorio prvu vetroelektranu koja je izgrađena u ratnoj zoni. Fabrika Tiligulska je samo 96 km od južne linije fronta u regionu Mikolajeva. Proizvodi dovoljno struje za napajanje 200.000 domaćinstava. Ukrajina je tokom prošle godine izgradila više kopnenih vetroturbina – njih 19 – nego Engleska.

DTEK je sada tražio investiciju od 400 miliona evra za proširenje objekta, rekao je Timčenko. U planu je ugradnja dodatnih 64 turbine. Time bi farma postala najveći dobavljač zelene energije u istočnoj Evropi.

„Vetroelektrane su otpornije od termoelektrana. Potrebno vam je 50 projektila da uništite vetropark, za razliku od samo jedne. Postoji velika razlika“, rekao je Timčenko.

Prošle zime su oštećene sve termo i hidroelektrane Ukrajine. Rusi nastavljaju da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu, koja je nekada proizvodila 6.000 MW električne energije. Do sada je nacionalna potražnja bila mala, jer Ukrajina doživljava nenormalno toplu i sunčanu jesen.

„Niko ne može da garantuje da ove zime neće biti nestanka struje“, rekao je Timčenko. „Nažalost, mi smo u ratu. Ne možemo predvideti razmere ruskih napada. Učinićemo sve što možemo da se generatori ne koriste“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Stanovnici Moskve o Prigožinovoj smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar