Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Ukrajina upotrebila rakete proizvedene na Zapadu, verovatno američki sistem HIMARS, da uništi most preko reke Sejm u oblasti Kursk, pri čemu su poginuli volonteri koji su pokušavali da evakuišu civile, javlja HINA.

„Raketni bacači zapadne proizvodnje, verovatno američki HIMARS, po prvi su put gađali oblast Kursk“, rekla je u petak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Most preko reke Sejm u okrugu Gluškovo potpuno je uništen u napadu, a volonteri koji su pokušavali da evakuišu civile su poginuli.“

Komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u petak da su kijevske snage napredovale između jednog i tri kilometra u nekim područjima u oblasti Kursk. Kijev tvrdi da je od 6. avgusta preuzeo kontrolu nad 82 naselja na području od 1.150 kvadratnih kilometara u toj oblasti. Rojters nije mogao da proveri izveštaje nijedne strane.

PROČITAJTE JOŠ

Rusija je optužila Zapad da podupire i podstiče prvu kopnenu ofanzivu Ukrajine na rusku teritoriju i rekla je da „teroristička invazija“ Kijeva neće promeniti tok rata.

Sjedinjene Države, koje su rekle da ne mogu da dopuste ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da pobedi u ratu koji je pokrenuo u februaru 2022ž, smatraju iznenadni napad zaštitnim potezom koji opravdava upotrebu američkog oružja, rekli su zvaničnici u Vašingtonu.

BONUS VIDEO Stefan Gajić: Rusija napadom na Kursk primorana na pregovore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare