Ukrajina vojska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinski teritorijalni centri za regrutaciju i socijalnu podršku (TCC SP) neće raditi u inostranstvu, a dostavljanje poziva vojno sposobnim muškarcima u inostranstvu izgleda nerealno, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitro Lazutkin za radio Svoboda.

„TCC neće raditi u inostranstvu. Ministarstvo odbrane ne može da komentariše pojedine postupke Ministarstva spoljnih poslova. Uručenje sudskih poziva u inostranstvu izgleda prilično nerealno“, rekao je Lazutkin.

Portparol Ministarstva odbrane objašnjava da će nakon stupanja na snagu novog zakona o mobilizaciji muškaraca regrutnog uzrasta u Ukrajini i inostranstvu biti moguće ažurirati podatke o vojnoj registraciji u roku od 60 dana, posebno elektronskim putem. Na pitanje da li to znači da muškarci iz inostranstva ne moraju da se vraćaju u Ukrajinu da bi ažurirali svoje podatke, Lazutkin je odgovorio potvrdno.

Pročitajte još...

„Nije potrebno doći u Ukrajinu, ali ako čovek želi da brani otadžbinu i želi da se pridruži Odbrambenim snagama, onda je jasno da vredi doći u Ukrajinu… Za one koji su u inostranstvu, imaće priliku da ažuriraju podatke o vojnoj registraciji u konzularnim predstavništvima, kao i preko elektronskog kabineta“, precizirao je portparol Ministarstva odbrane.

Dodao je da očekuje da će elektronski kabinet preko kojeg se mogu ažurirati podaci profunkcionisati u junu. Kako podseća Ukrinform, vlada Ukrajine je u sredu zabranila izdavanje pasoša ukrajinskim državljanima u inostranstvu.

Prema vladinoj uredbi od 23. aprila, muškarci od 18 do 60 godina moći će da dobiju dokumenta samo na teritoriji Ukrajine. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je od 23. aprila ograničilo pružanje konzularnih usluga muškarcima od 18 do 60 godina u inostranstvu, uključujući obradu zahteva za izdavanje pasoša, nakon što je Vrhovna rada usvojila zakon o mobilizaciji, koji će stupiti na snagu 18. maja 2024. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare