Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Efekti ublažavajućih mera će se pratiti, a ako situacija ne bude zadovoljavajuća, one će biti poništene ili će se uvesti još restrikitvnije, izjavio je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon ukidanja policijskog časa.

Federalni štab civilne zaštite danas je ukinuo policijski čas, karantin za građane koji dolaze iz inostranstca, kao i zabranu kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina u određenim danima.

„Sve ovo je doneseno u cilju ublažavanja postojećih mera, ali ne i opuštanja. I dalje treba izbegavati okupljanje većeg broja ljudi. Svi treba da poštuju fizičku distancu, udaljenosti od dva metra“, rekao je Solak, prenosi Klix.ba

Svi građani s područja Federacije BiH, koji u BiH budu dolazili iz inostranstva, ići će u samoizolaciju, jer se ukidaju karantini. Policijski čas u Federaciji BiH je trajao 33 dana, a uveden je 21. marta.

Gradonačelnik Banjaluke (RS) Igor Radojičić je kritikovao ukidanje policijskog časa i karantina, smatrajući da bi to moglo da naruši celinu mera u Bosni i Hercegovini.

On očekuje da će to verovatno dovesti i do različitog postupanja na granicama i u potpunosti narušiti čitav sistem zaštite, a samim tim ugroziti i zdravstveno stanje.

„Ukoliko se na različitim graničnim prelazama budu primenjivale različite mere, i u dva entiteta budu različiti propisi o lokalnim karantinima, to će stvoriti ‘rupe u prostoru’ i omogućiti probleme u poštovanju mera i u kontroli zdravstvenog stanja stanovništva“, procenio je Radojičić i dodao da RS na to ne može uticati.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar