Sepidah Rashno
Sepidah Rashno Foto: Printscreen

Emitovanje očiglednog iznuđenog priznanja jedne žene na iranskoj državnoj televiziji izazvalo je bes aktivista.

Sepideh Rašno (28), spisateljica i umetnica, uhapšena je 15. juna nakon što je video na kojem se vidi da se svađa sa drugom ženom, koja je sprovodila pravila o nošenju marame u autobusu u Teheranu, postao viralan.

Druga žena je zapretila da će poslati snimak na kojem se vidi da se Rašno vozi autobusom bez „obaveznog“ hidžada.

Nedeljama nakon što su ljudi ostali zabrinuti za Rašno i za to gde se ona nalazi, počela su da kruže brojne objave na Tviteru sa heštegom „Gde je Sepideh?“.

Iranska državna televizija ju je kasnije prikazala u video prilogu 30. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom jednostranog narativa o sukobu, Rašno, koja nije ličila na sebe, prikazana je na nekoliko sekundi u nečemu što je ličilo na studijsku postavku, kako izgovara rečenice za koje mnogi smatraju da su ih napisale vlasti.

Prenos njenih reči na televiziji je izazvao momentalnu reakciju na društvenim mrežama.

Atena Deami, branilac ljudskih prava i bivša politička zatvorenica, uporedila je snimak sa „prisilnim priznanjem“ koje je dalo 25 kurdskih zatvorenika koji su identifikovani kao „članovi ISIS-a“.

„Kreiranje scenarija protiv Sepideh Rašno i emitovanje snimka njenog iznuđenog priznanja, podsetilo me je na pogubljenje onih dragih“, rekla je na Tviteru.

Mnogi su zabrinuti za Rašno pošto je na emitovanom snimku delovalo da ima modrice na jednom oku, pa se sumnja da je pretučena i maltretirana.

Priznanje je objavljeno usred nedavnih izveštaja da vlasti u Iranu sve više reaguju na žene za koje se smatra da krše pravila nošenja hidžaba, što je u Iranu obavezno.

Zloglasne iranske patrole za navođenje ili moralna policija, postaju sve aktivnije i nasilnije. Na društvenim mrežama su se pojavili brojni snimci koji pokazuju da policajci pritvaraju žene i teraju ih u kombije i odvode.

Mehdi Ierahi, poznati iranski pevač, napisao je na Tviteru da je „izuzetno zgrožen“ emiterom i rekao je da više neće dozvoliti ovoj „anti-humanoj organizacija da koristi i emituje“ bilo koje njegovo delo ni pod kojim okolnostima.

Naraedba predsednika Ebrahima Raisija od 5. jula o primeni zakona o hidžabu rezultirala je novom vrstom ograničenja u pogledu načina na koji žene mogu da se oblače.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon naredbe, ženama za koje je procenjeno da se ne pridržavaju zakona, zabanjeno im je da uđu u vladine kancelarije, banke i da koriste javni prevoz.

Kao odgovor, aktivisti su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama pod heštagom „ne hidžabu“ kako bi pozvali ljude da bojkotuju kompanije koje primenjuju stroža ograničenja.

Aktivisti za ženska prava su 12. jula objavili snimke na kojima javno skidaju veo. Hidžab je prvi put postao obavezan u javnosti za iranske žene i devojčice starije od 9 godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su se godinama oglušavale o pravilo u znak protesta i pomerale su granice onoga što su zvaničnici smatrali da je prihvatljiva odeća.

BONUS VIDEO: Eksplozija u Avganistanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare