Foto: Shutterstock

Turski biznismena Ahmet Kalioncu uhapšen je u Podgorici na osnovu poternice koju je raspisala Turska. Tu informaciju u izjavi za Portal RTCG potvrdio je njegov branilac advokat Dalibor Kavarić.

Advokat veruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom. Turski državljanin je uhapšen u trenutku kada je prilazio kući koju je radi stanovanja iznajmio mu Podgorici.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog u vezi platnih kartica. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom formom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji , porodica i ja smo uvereni da je to pravi razlog njegovog privođenja“, kazao je Kavarić, prenosi RTCG.

On dodaje kako su optužbe za navodno drugo krivično delo samo izgovor kako bi njegov branilac bio po skraćenoj proceduri izručen Turskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon što je porodica i ja kao njegov branilac proverili u Višem sudu u Podgorici kod sudije za istragu koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji kako to predviđa zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije , on je morao biti priveden kod istražnog sudije. Umesto pokretanja zakonitog izručenja policija vrši faktičko izručenje tako što je Kalioncu prekinula privremeni boravak i donijela ili planira da donese rešenje o protjerivanju“, saopštio je Kavarić.

On je podsetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji kao i druge države potpisinice nisu dužne da izruče stranca njegovoj matičnoj državi ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao da ima nehuman ili nepravedan sudski tretman.

Podsetimo, danas se navršava mesec dana otkako su Tursku i Siriju pogodila dva razorna zemljotresa u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar