Australijska odbrambena kompanija razvila je novo oružje nazvano "ubica dronova" koje bi moglo da pomogne Ukrajini da se suoči sa ruskom plejadom dronova samoubicama po niskoj ceni. Sistem Slinger može da obara dronove na udaljenosti od skoro kilometar, prema navodima njegovog proizvođača - Elektro Optik Sistema.

U zadnjem delu industrijskog mesta u Kanberi, odgovor australijske proizvodnje na rastuću pretnju dronovima u Ukrajini prolazi kroz veliku transformaciju.

Oružje može da se montira na kamion i da se njime upravlja pomoću džojstika i ekrana, izvestio je australijski ABC Njuz. Deset njih je uključeno u paket pomoći SAD Ukrajini i trebalo bi da budu tamo do kraja godine.

„Veoma se brzo i lako uči. Ne morate da znate mnogo o tehnologiji“, rekla je EOS test inženjer Šarlot Kaper.

Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Rat se, u međuvremenu, zauvek promenio u Ukrajini. Dronovi igraju ogromnu ulogu iznad linije fronta. Procenjuje se da su hiljade dronova u vazduhu svakog dana.

„Brzina kojom, ne samo da možete da nađete ljude na bojnom polju, brzina kojom možete da ih gađate i uništite, to menja taktiku“, rekao je australijski general-major u penziji Mik Rajan.

„To menja formacije i svuda će morati da se menjaju vojne doktrine i oprema“, dodao je.

Izlazi na crtu Šahedu

U svetu višemilionskih sistema naoružanja, bespilotne letelice su sada na ceni. Rusija je redovno bombardovala ukrajinske ciljeve, kako vojne tako i civilne, dronovima kao što je iranski Šahed-136.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Shutterstock/:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Takođe je povećana proizvodnju ove jeseni, a predviđa se ogromna buduća ekspanzija napada dronovima. To je posebna briga tokom zime, kada će se Rusija verovatno nadati da će uništiti ukrajinske energetske mreže u reprizi zime iz 2022. godine.

Ukrajina redovno presreće veliki broj bespilotnih letelica uz pomoć zapadnih sistema protivvazdušne odbrane, ali to je skupa aktivnost koja verovatno ide u prilog Rusiji. Zastrašujući model iranskog Šaheda koji koristi Rusija za gađanje tenkova i gradova košta oko 31.000 dolara. Drugi koštaju manje. Rakete koje se koriste za njihovo obaranje mogu koštati 10 puta više.

Može koštati milione dolara da se obori dron koji košta između 20 i 30.000 dolara, koji iscrpljuje resurse Ukrajine čak i kada prekine napad. Ispaljivanje iz raketnog sistema NASAM koji je isporučio SAD, košta oko 500.000 dolara.

„Ponekad te rakete koštaju milione“, rekao je ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko za ABC.

Slinger bi mogao dramatično da smanji tu cenu. Kako prenosi ABC, cena obaranja drona sa njim procenjuje se na između 100 i 1.000 dolara.

EOS takođe razvija sistem protiv dronova zasnovan na laseru, nazvan Titanis, koji je u nedavnoj demonstraciji uklanjao kvadrokopterske bespilotne letelice na udaljenosti većoj od 915 metara, izvestio je Australijski difens magazin.

Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

U čemu je prednost Slingera?

Slinger koristi sofisticiranu tehnologiju da bi postigao rezultat. U Kanberi, EOS test inženjer Šarlot Kaper koristila je džojstik da prati dron na ekranu za ciljanje sistema.

„Samo se uveravam da ostane na pravom putu, da je naoružan, a kada dobijemo signal možemo da pucamo i oborimo dron“, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Slingerova cena je manja od 1,55 miliona dolara po sistemu. Cilj mu je da obori dronove po ceni između 155 i 1.550 dolara po angažmanu.

Slinger stiže u Ukrajinu

Očekuje se da će deset Slingera koji se sada prave u ACT-u biti isporučeno Ukrajini do kraja godine kao deo paketa američke vojne pomoći.

Portparol ministarstva odbrane rekao je da je australijska vlada posvećena pružanju doprinosa Ukrajini.

Foto: Handout / AFP / Profimedia, Nina Liashonok / Sipa Press / Profimedia, Shutterstock

Rajan veruje da je Ukrajini potrebno što više sistema protiv bespilotnih letelica da bi se odbranila od nove ratne realnosti.

„Ovo je bukvalno bila kambrijska eksplozija u upotrebi dronova u ratu“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Snimci napada iz Azerbejdžanskih dronova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar