Turska, Dolmabahče palata, pregovori, Ukrajina, Rusija
Foto: Shutterstock

Ukrajinsko-ruski pregovori u Istanbulu počeli su danas oko 9:30 časova u palati Dolmabahče u Istanbulu. Pre početka razgovora delegacijama dveju zemalja obratio se domaćin turski predsednik Režep Tajip Erdogan.

Prema pisanju turskih medija, ruska delegacija je stigla u Istanbul u ponedeljak u 16 časova, a ukrajinska je stigla kasnije te večeri. Dve strane pregovaraju iza zatvorenih vrata u velelepnoj palati u kojoj je smešten i Erdoganov kabinet.

Međutim, uoči pregovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao je čovek za kog mnogi smatraju da može dovesti do pomiranje Rusije i Ukrajine – oligarh Roman Abramovič.

Susret u velelepnoj palati

Dolmabahče je palata koja se nalazi u Istanbulu na evropskoj obali Bosfora. Ovu palatu je sagradio sultan Abdulmedžid I na osnovu projekta jermenskog arhitekte Karabet Balijana i njegovog sina Nikoga.

Turska, Dolmabahče palata, pregovori, Ukrajina, Rusija
Foto: Shutterstock

Građevina je realizovana u periodu između 1843. i 1853. a godine 1857. se tamo sultan preselio iz svoje palate Topkapi. U ovom zdanju je živelo čak šest turskih sultana. Uzor prilikom gradnje ove palata bili su Bakingemska palata i Luvr.

Enterijer dvorca je veoma luksuzan i u velikoj meri prati tradiciju, ali je manje orijentalan. Dizajn je mešavina baroka, neoklasike i tradicionalne otomaske umetnosti i kulture. Upečatljiva je upotreba zlata i kristala za uređenja velelepne palate. Ova palata ima najveću kolekciju kristalnih lustera na svetu.

Cena svega ovoga je neverovatnih pet miliona otomanskih zlatnika, što je jednako vrednosti od 35 tona zlata. Ceo kompleks palata, paviljona, džamija, fontana i nadvorija je podeljen na četiri nadvorija i kompleksa harema. Palata ima čak 285 soba, 44 sala, 68 toaleta i 6 kupatila (hamama prim.aut). U zdanju je izložena kolekcija od 202 uljane slike.

Ovo zdanje je koristio i prvi predsednik Turske Republike Mustafa Kemal Ataturk, koji je u ovoj palati i umro 1938. godine. Danas je ova palata muzej, ali se koristi za određene značajnije događaje, kao što su pregovori između Rusije i Ukrajine.

Turska, Dolmabahče palata, pregovori, Ukrajina, Rusija
Foto: Shutterstock

Hladna dobrodošlica i zahtevi

Ukrajinska televizija javlja da su mirovni pregovori u Istanbulu počeli sa „hladnom dobrodošlicom i bez rukovanja“, iako nije jasno da li su novinari bili prisutni u tom trenutku ili su samo obavešteni o tome.

Mihail Podoljak, politički savetnik predsednika Zelenskog rekao je na Tviteru da delegacije razgovoraju o „o osnovnim odredbama pregovaračkog procesa. Delegacije rade paralelno na čitavom spektru spornih pitanja“.

Bilo je mnogo spekulacija o tome šta Rusija želi od mirovnih pregovora koji počinju u Istanbulu.

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je odustala od zahteva za „denacifikaciju“ spremna je da je pusti da se pridruži Evropskoj uniji sve dok nije vojno orijentisana.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

List citira četiri osobe bliske pregovorima koje kažu da bi mogući dogovor uključivao odustajanje Ukrajine od nastojanja za članstvo u NATO-u u zamenu za bezbednosne garancije.

U međuvremenu, još jedan od ključnih Putinovih zahteva – da Ukrajina prizna teritorije Donbasa i Krima pod ruskom kontrolom – biće prepušten budućoj diskusiji između ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajnskog predsednika Zelenskog, izvestio se Fajnenšel tajms.

Dok je Zelenski rekao da Ukrajina neće prihvatiti mogućnost demilitarizacije, on je izrazio otvorenost za pregovore o neutralnosti zemlje i postizanju „kompromisa“ oko separatističkog regiona Donbasa.

Roman Abramovič
Roman Abramovič Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Prema najnovijim u slovima o prekidu vatre, Ukrajina bi dobila bezbednosne garancije od raznih zemalja, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Franusku, Nemačku, Izrael, Tursku i Poljsku, prenosi FT, pozivajući se na jednog od članova iz ukrajinskog pregovaračkog tima Davida Arakhamia.

On je umanjio nade u značajan iskorak u pregovorima, rekavši da u nacrtu sporazuma ima mnogo „nerešenih tačaka“. Ukrajinski zvaničnici su bili skeptični da je Putin istinski zainteresovan za mir, a savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko je rekao za Gardijan da pregovori o prekidu vatre rizikuju da „budu samo odvraćanje pažnje“ i „trik da se prevari Zapad“.

BONUS VIDEO: Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)