Lanac restorana brze hrane Kendall Chick-Fil-A na Floridi Foto:Joni Hanebutt / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlasnik lanca restorana brze hrane Kendall Chick-Fil-A na Floridi Džastin Lindzi otišao je korak dalje od globalnog zalaganja za četvorodnevnu radnu nedelju i uveo nešto još bolje - radno vreme od 14 sati, ali samo tri dana nedeljno. Kako kaže, taj potez mu je isplatio dividende.

On kaže da je „ultra zbijena“ radna nedelja poboljšala ravnotežu između posla i privatnog života zaposlenih, smanjila sindrom pregorevanja, doprinela promovisanju razvoja karijere i pomogla u zadržavanju osoblja.

„Moja ideja je bila da obezbedim osoblju ovaj dar vremena stvaranjem sistema rasporeda gde će tačno znati koje dan rade, sve dok su zaposleni ovde“, rekao je on za Biznis insajder.

Prema njegovom modelu, podelio je tim na dva dela – one koji rade trodnevne blokove u smenama od 13-14 sati, ostavljajući im četiri slobodna dana i platu sa punim radnim vremenom.

„Umesto da radite od pet do 13 časova, kako bi bilo da se radi od 5 do 18 časova i da je ista ekipa tu više dana – i za doručak, i ručak i večeru. Počeo sam da gledam šta će se dogoditi ako izaberemo vođe timova i presečemo ga na pola. Shvatio sam da ne mogu da imam iste ljude na dugim smenama u normalnoj petodnevnoj nedelji. Zato sam napravio trodnevne segmente gde bi oni radili sa istom grupom ljudi iz dana u dan“.

Od uvođenja ovog modela u februaru ove godine, Linzi je prijavio poboljšanja u svom biznisu.

Kako kaže, najvažnije za njegovo osoblje jeste da ima zdraviji balans između posla i života i više vremena za druge lične poduhvate poput koledža i putovanja.

Lindzi ističe i da nije samo osoblje privučeno ovom idejom. Štaviše, restoran je zabeležio 429 prijava za posao u samo jednoj nedelji.

„Ljudima je to važno jer kada pogledajte zašto neko ostaje i odlazi sa nekog mesta, u većini slučajeva se kao razlog navode nedostatak rasta i razvoja u karijeri. Naš sistem je otvorio taj rast. Ovaj sistem otkriva i da onda kada se neko muči, mi mu možemo pomoći da se vrati u taj razvojni proces“, zaključuje on, piše Biznis insajer. 

***

BONUS VIDEO: Kuvarica u Vranju od vlasnika restorana dobila auto za 10 godina rada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare