Foto: AP Photo/Dolores Ochoa

Broj poginulih u ogromnom klizištu u glavnom gradu Ekvadora Kitu, porastao je danas na najmanje 24, kao nestali vodi se 12 ljudi, dok je 48 osoba povređeno, saopštio je gradonačelnik Santijago Gvarderas.

PROČITAJTE JOŠ:

Spasilačke ekipe pretražuju kuće i ulice prekrivene blatom nakon najveće poplave u poslednje dve decenije.

Obilne padavine izazvale su u ponedeljak uveče po lokalnom vremenu klizište u blizini radničkih četvrti Kita, preneo je Rojters.

Foto: REUTERS/Jonatan Rosas

Blato i kamenje survali su se niz padine vulkana Pičinča, iznad grada i zbrisali osam kuća, dečije igralište i parkirane automobile, prenosi Tanjug.

„Videli smo veliku crnu reku kako vuče sve za sobom, morali smo se popeti na zidove da je izbegnemo“, rekla je stanovnica Alba Kotakači, koja je evakuisala svoje dve ćerke iz njihovog doma. „Tražimo nestale“, dodala je.

Na snimcima koje je dobio Rojters uz ostalo se vidi bujica koja odnosi stabla, vozila, kontejnere pa čak i stubove, dok neke ljude susedi spasavaju iz blatne vode, prenosi Jutarnji list.

Foto: REUTERS/Jonatan Rosas

Meteorolozi su saopštili da je količina kiše koja je pala bila skoro 40 puta veća od prognozirane, a gradonacelnik Gvarderas izjavio je da tolika količina padavina u gradu nije zabeležena od 2003. godine.

Foto: REUTERS/Jonatan Rosas

Lokalne službe za vanredne situacije objavile su dramatičan snimak na kojem se vide posledice poplave, a nadelžni ne odbacuju mogućnost pokretanja novih klizišta. Gradonačelnik kabinet organizovao je skloništa za pogođene porodice i počeo je da raščišćava ulice.

Jaka kiša pada u nekoliko delova Ekvadora pa uzrokuje prelivanje reka i ugrožava stotine domova i puteva.

Foto: Reuters TV via REUTERS

BONUS VIDEO: Poplave u Sarajevu – snimci iz drona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar