Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović šokirao je jučr ceo region kada se iznenada pojavio na pres konferenciju šefa SDP-a Peđe Grbina i najavio da će se kao nosilac liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici kandidovati na predstojećim izborima. Predizborna drama u Hrvatskoj nastavlja se i danas, kada se očekuje dolazak Milanovića u sedište stranke, dok je lider Centra Ivica Puljak otkazao konferenciju za medije, navodeći da su neophodne dodatne konsultacije.

O predstojećim parlamentarnim izborima u Zagrebu na Preradovićevom trgu trebalo je u 10 sati da govore predsednici stranaka Ivica Puljak – Centar, Davor Nađi – Fokus, Radimir Čačić – Reformisti, Dalibor Paus – IDS i Darijo Vasilić – PGS, koalicioni partneri SDP-a.

Jutros je, međutim, stiglo saopštenje iz Centra u kom se poručuje da se konfrencija neće održati zbog novonastalih okolnosti i potrebe za dodatnim konsultacijama.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Milanović je juče najavio pobedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Pre toga Milanović je iznenadio odlukom da se parlamentarni izbori prvi put u istoriji održe u sredu, 17. travnja, zbog čega će biti proglašen neradni dan.

Milanović će na izbore ići kao nestranački kandidat i neće napuštati dužnost predsednika. U slučaju pobede, odstupiće s dužnosti predsednika, najavio je juče. Njegov potez odmah je pokrenuo niz reakcija. Najmanje dve profesorke ustavnog prava, Sanja Barić i Ana Vuković Horvat, odmah su poručile da Ustavni sud mora hitno da reaguje i to već danas ili sutra.

Ubrzo se javio i šef Ustavnog suda Zvonimir Šeparović koji je rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora skladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Andrej Plenković Foto: TANJUG/AP Photo/Omar Havana

Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smeo da izađe na parlamentarne izbore dok je na mestu predsjednika RH, no, dodaje, ne postoji nikakva procedura oko toga jer „nikada nikome nije palo na pamet tako nešto uradi“.

Predsednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je komentarisao odluku Milanovića rekavši da su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put, te upitao je li to upliv u demokratske procese u RH. Naglasio je kako je datum za izbore koji je Milanović odabrao ujedno i Svetski dan cirkusa.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Cirkus se nastavlja. Imali smo do danas skrivenog lidera opozicije, a sad imamo malog kalkulantskog predsednika i malog kandidata koji misli da neće izgubiti kao što je izgubio 2016, a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP, po treći put“, kazao je Plenković na HDZ-ovom skupu u Osijeku.

Danas se održava sednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se članovima stranke obratiti šef SDP-a Peđa Grbin, ali i SDP-ov premijerski kandidat Zoran Milanović. Okupljanje na Iblerovom trgu je u 10.30 sati, a nakon sednice će se Grbin i Milanović obratiti medijima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar