Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

U Avganistanu temperatura je odavno ispod nule, a ekonomska kriza koja je zavladala od kada su vlast nad ovom državom preuzeli talibani postaje sve pogubnija- milioni ostaju potpuno gladni i prepušteni na milost i nemilost zime koja dolazi. Jedna od njih je i Delarama Rahmati koja je da bi prehranila svoju decu prodala ćerke, ali to nije bilo dovoljn- prodala je i bubreg.

Otkako su pre četiri godine napustili porodičnu kuću u provinciji Badgis, porodica Rahmari živela je u kolibi od blata sa plastičnim krovom u jednoj od sirotinjskih četvrti grada Herata. Suša je učinila njihovo selo nepodomnim za život, a zemlju neobradivom. Kao i 3,5 miliona Avganistanaca koji su bili primorani da napuste svoje domove, Rahmat živi u naselju za interno raseljena lica (IDP).

Pročitajte još:

Za nju nema posla. Na sreću, 50-godišnjakinja ima nešto novca kojim može da izmiri bolničke troškove za dva svoja sina, od kojih je jedan paralizovan, a drugi mentalno bolestan.

„Bila sam prinuđena da prodam dve svoje ćerke, jednu osmogodišnju i šestogodišnjakinju“, kaže ona.

Dodaje da ih je prodala pre nekoliko meseci za oko 1.700 evra, porodicama koje ne poznaje. Njene ćerke će ostati sa njom dok ne uđu u pubertetsko doba, a zatim će biti predate strancima.

Ugovoreni brakovu u Avganistanu nisu neuobičajeni, ali se devojčice odgajaju kod kuće dok malo ne porastu. Međutim, kako se ekonomska kriza u zemlji produbljuje, porodice sve češće predaju decu u sve mlađem uzrastu, jer ne mogu da im obezbede hranu.

Ipak, prodaja budućnosti njenih ćerki nije bila jedina bolna odluka koju je Rahmati morala da donese.

„Zbog duga i gladi bila sam prinuđena da prodam bubreg“, kaže Rahmati.

Zene izbeglice iz Avganistana
Migrantkinja iz Avganistana Foto:Elias Verdi / Alamy / Alamy / Profimedia

Rahmati je prodala svoj desni bubreg za nešto više od hiljadu evra. Ali njen oporavak od operacije nije bio lak i sada je, kao i njen suprug, bolesna, a nema novca da poseti lekara.

„Jako sam bolesna. Ne mogu da hodam jer je rana inficirana. Veoma je bolno”, kaže Rahmati i dodaje da je primalac bubrega platio samo operaciju, dve noći u bolnici i prvi račun za lekove.

40 miliona gladnih Avganistanca

Ona nije jedina koja se na tako nešto odlučila. Više od polovine od 40 miliona stanovnika Avganistana suočava se sa „ekstremnim nivoom gladi, a još skoro devet miliona njih je u opasnosti je da ostane gladno. Stoga, za sve veći broj Avganistanaca, prodaja bubrega postaje jedini način da se prehrani.

„Prošli su meseci otkako smo poslednji put jeli pirinač. Jedva se snalazimo za hleb. Tri dana u nedelji, ne možemo da priuštimo večeru“, kaže Salahudin Taheri, koji živi u istoj sirotinjskoj četvrti kao i porodica Rahmati.

Avganistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/ Petros Giannakouris

Taheri, 27-godišnji otac četvoro dece, traži kupca za svoj bubreg.

„Već mnogo dana pitam privatne bolnice u Heratu da li im treba bubreg. Čak sam im rekao da ako im hitno zatreba, mogu da ga prodam ispod tržišne cene, ali nisam dobio odgovor. Moram da nahranim svoju decu, nemam drugog izbora”, kaže Taheri.

U proteklih pet godina u bolnicama u pokrajini Herat obavljeno je oko 250 transplantacija bubrega, kaže Asif Kabir, direktor bolnice u pokrajini.

„Cena transplantacije bubrega je oko tri hiljade evra, i na to se dodaje cena bubrega”, kaže Kabir.

Ali pravi broj operacija je daleko veći. Doktor koji radi u jednoj od bolnica rekao je da se broj transplantacija naglo povećao.

Avganistan
Avganistan Foto:Tanjug/AP Photo/ Petros Giannakouris

Broj transplaticija se povećao

“Većinom se radi o raseljenim licima. Koji žive u logorima, sirotinjskim četvrtima Herata. Mušterije takođe odlaze u kampove za raseljene kako bi pronašle jeftin bubreg“, rekao je doktor, prenosi Gardijan.

Saied Ashraf Sadat, aktivista civilnog društva u Heratu istražuje ilegalnu trgovinu bubrezima od maju 2021. godine.

„Utvrdili smo da bolnice ne rade po zakonu. Veća potražnja za transplantacijom bubrega je van Avganistana. Zemljama poput Irana su potrebni bubrezi, a siromašni Avganistanci su primorani da ih prodaju”, rekao je Sadat.

Dodaje da je istraga u kojoj je on učestvovao identifikovala dve bolnice u Heratu u kojima se obavljaju operacije transplantacije bubrega; u jednoj od njih je izvršeno 194 operacije, a u drugoj 32, ali je više od 500 ljudi tvrdilo da je prodalo svoj bubreg, čak njih 100 je iz jednog sela u Heratu.

„Ovo pokazuje da su bubrezi odneti van Avganistana. Na primer, bubreg se kupuje za dve i po hiljade evra u Avganistanu, prodaje se za više od 13.000 evra van zemlje“, kaže Sadat.

Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

Dodaje da je izvesno da su lekari umešani u ilegalnu trgovinu, ali to nije zvanično utrvđeno jer je istraga obustavljena zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

Ovi podacu ne iznenađuju s obzirom na to da se Avganistan nalazi na ivici „humanitarne krize i ekonomskog kolapsa“, prema podacima Ujedinjenih nacija.

BONUS VIDEO: Bokseri iz Avganistana traže bolji život u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram