Foto: Facebook/Željka Lončarić, Shutterstock

Tokom planinarskog izleta u Albaniji, poginula je osječka naučnica. Ostatak ekipe koji je bio s njom je u šoku, ali su nepovređeni stigli u Hrvatsku.

Osječanka je poginula u planinarskoj nesreći koja se dogodila u ponedeljak na planini Jezerski vrh u Albaniji, prenosi Dnevnik.hr.

Planinarila je u grupi od petoro ljudi, koji su kao i ona, članovi Univerzitetskog planinarskog društva ALTIUS. Prema informacijama Hrvatske gorske službe spašavanja, u jednom trenutku se okliznula i tokom pada nažalost zadobila povrede od kojih je preminula.

„Poznavao sam je, ne dugo, upoznali smo se kroz planinarsku školu koju je ona pohađala. Moja procena je da je ona bila jako dobra planinarka, njeno kretanje u planinama je bilo za svaku pohvalu. Ovo jeste bio uspon u zimskim uslovima, tamo jesu zimski uslovi i potrebna je oprema koju su oni imali sa sobom. Ovo je nažalost nesrećan slučaj. Ova osoba je isto imala iskustvo, znam da je u zadnje vreme imala nekoliko izleta u zimskim uslovima“, rekao je Krešimir Burazin, rukovodioc HGSS Osijek za Dnevnik Nove TV.

Ostatak grupe vratio se u Hrvatsku, piše Jutarnji.

„Bili su na usponu na jednom vrhu u Prokletijama, njih je bilo petoro i jedna članica grupe se okliznula. Proklizala je dosta nisko prema dnu i tokom pada dobila smrtonosne povrede. Nije se dogodilo u trenutku kad su službeno stajali za odmor, bili su u kretanju, ali svako od njih je povremeno stao da bi se odmorio“, rekli su iz HGSS-a za Jutarnji te napomenuli da su svi planinari imali propisanu sigurnosnu opremu.

„U trenutku kad se dogodila nesreća već su bili prošli deo koji je najstrmiji. Bili su na malo ravnijem terenu. Ostali planinari su potreseni i u šoku naravno, ali fizički su dobro. Oni su se spuštali polako i izuzetno oprezno nakon toga, upravo jer su bili u šoku, ali evo stigli su kući“, objasnili su.

Iako se nisu zajedno peli, nesreću su videli i dvoje planinara iz Srbije. I njih je to izuzetno potreslo, a s planine su se spustili zajedno s hrvatskom ekipom.

Prema prvim informacijama, navodno je reč o 43-godišnjoj naučnici Željki Lončarić iz Osijeka, od koje se emotivnom objavom na Facebooku oprostio njen kolega Branimir K. Hackenberger, s kojim je radila na „Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku.

„Ove reči ne znače zbogom, već su zadnja zahvale tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvek pozivale svojom neopisivom lepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili ostala si privržena uz mene pomažući mi i bodreći me.

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrelio je naša srca. No, telo ti je možda napustilo ovaj svet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvek. Sećanja na tebe vodiće nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirisaće nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sećanja na sve tvoje radosti biće naša radost…Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsetnik da je svaki dan dar i da trebamo živeti punim plućima, baš kao što si ti živela“, napisao je Hackenberger.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare