Foto: JÚLIUS DUBRAVAY / News and Media / Profimedia

Martina Šimkovičova, 52-godišnja nova slovačka ministarka kulture u populističkoj vladi proruski orijentisanog premijera Roberta Fica, koji odbija dalje slanje vojne pomoći Ukrajini - prema nekim verodostojnim medijskim izveštajima prepunih ‘mutnih‘ likova koje su pratile i prate razne optužbe, istrage i mreže porodičnih odnosa među članovima užeg ili šireg kabineta i drugih institucija, kao i vezama s raznim, pa i u najmanju ruku sumnjivim interesnim grupama - jedna je od, kako je pre neki dan pisao Politiko, najkontroverznijih vladinih zvaničnika.

Martina Šimkovičova rođena je 29. avgusta 1971. u Modri. Htela je, kako je sama izjavila za slovačke medije, da studira glumu, ali je umesto toga završila terapijsku pedagogiju. Udavala se dva puta i oba puta razvela, kako navode slovački mediji. Iz prvog braka ima ćerku, a od 2005. do 2019. bila je u braku s automobilistom Igorom Šimkovičem s kojim ima dvoje dece.

Kako njena starija ćerka ima decu, Šimkovičova je sa 52 godine već i baka, barem prema pisanju portala plus7dni.pluska.sk, koji ju je zbog atraktivnog izgleda nazvao „seksi bakom“ – s napomenom da se ona baš i ne hvali time da je baka. Živi u Austriji, navodi isti izvor, prenosi Jutarnji list.

Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Prema izvorima sa mreža, Šimkovičova je započela svoju televizijsku karijeru na Markiza TV 1998. godine, u početku kao voditeljka jutarnje emisije, a onda kao sportska voditeljka, za šta je dobila i nagrade. Godine 2005. preuzela je vođenje centralne informativne emisije. Godinu kasnije ponovno je nagrađena u kategoriji voditelja vesti. Nakon četiri godine pojavila se kao takmičarka u šouu „Let‘s Dance“, a nakon rođenja trećeg deteta 2013. godine uzela je pauzu od televizijske karijere kako bi se posvetila porodici.

Šimkovičova se nakratko vratila na Markizu u februaru 2015. kao voditeljka emisije o slavnim osobama, ali već na leto iste godine dobila je otkaz jer je na svojoj Fejsbuk stranici objavljivala sadržaj pun govora mržnje o sirijskim izbeglicama. „Dolaze… pripremite im neki smeštaj, puni pansion, uz trošenje novca, ulepšajte (svoje) ćerke da im ne bude ovde dosadno“, napisala je jednom, kako je preneo Politiko.

Homofobija, ksenofobija, teorije zavere, proruska propaganda

Nakon toga, iako je prethodno navodno bila apolitična, etablirala se kao zvezda krajnje desnih medija, posebno objavljivanjem na Fejsbuku ksenofobnog, antivakserskog, homofobnog, ali i proruskog sadržaja, kako su pisali slovački mediji, poput omediah.com. Bila je glavno lice novog televizijskog krajnje desnog kanala INTV, koji se bavio uglavnom širenjem raznih teorija zavere i tome sličnih sadržaja, a koji se pokazao kao neuspešan projekat.

Foto: Onereps / Česká editoriální fotografie / Profimedia

Godine 2018. nominovana je za ‘nagradu‘ „Homofob godine“ od strane Instituta za ljudska prava zbog objava na Fejsbuku u kojima je, kako se navodi, promovisala govor mržnje prema LGBT zajednici. „Lateksom i brnjicama nećete dobiti poštovanje… vaša odvratna dela u javnosti samo će izazvati bes i negativne emocije“, bio je njen komentar na Paradu ponosa u Bratislavi 2017. godine.

Godine 2021. postaje voditeljka na novoosnovanoj internet televiziji Slovan. Tamo je, kako su pisali liberalni slovački mediji, sadašnja ministarka kulture promovisala je stavove antivakserskog pokreta, širila dezinformacije, ugošćavala prokremljanske političare i druge podržavaoce politike Moskve i slično.

Ali, u međuvremenu je započela i političku karijeru. Na parlamentarnim izborima 2016. izabrana je u Nacionalni savet Slovačke Republike, slovački parlament, na listi političke stranke Mi smo porodica.

Od izbacivanja iz stranke do ministarke

Međutim, ta saradnja se ubrzo završila zbog njenog glasanja koje je bilo suprotno volji stranačkog kluba. Nakon incidenta, Šimkovičova je novčano kažnjena zbog kršenja kodeksa parlamentarnog ponašanja, ali je odbila da podnese ostavku. Ostatak mandata provela je kao nezavisna poslanica.

Na slovačkim parlamentarnim izborima 2020. Šimkovičova je predvodila listu stranke „Glas naroda“, s kojom je završila daleko ispod cenzusa.

Ali, na nedavnim parlamentarnim izborima uspešno se kandidovala na listi ultranacionalističke Slovačke nacionalne stranke (Slovenská národná strana – SNS). Šimkovičova je tvrdila da je odabrala SNS, jer ta stranka dopušta „nezavinsim osobama“ da se kandiduju na njihovoj listi. Nakon formiranja vladine koalicije, koje je član i SNS, predsednik stranke Andrej Danko najavio je imenovanje Šimkovičove na mesto ministarke kulture, što se na kraju i dogodilo.

Radilo se o, kako je pisao portal „Aktuality“ – jedan od vodećih slovačkih medija, kao što je i Markiza, bivša kuća Šimkovičove, kojima je Fico zbog „neprijateljskog“ stava, kako je javio Euroactiv, zabranio prisustvo sednicama vlade i okupljanjima svoje, navodno levičarske i nacionalno-populističke stranke Smer, a za koji je radio istraživački novinar Jan Kuciak, koji je zajedno sa svojom verenicom ubijen 2018. godine, zbog čega je Fico tada bio primoran da podnese ostavku na mesto premijera – jednim od najvećih iznenađenja postizbornih imenovanja.

Slaba u pravopisu, atraktivna na hrvatskom Jadranu

„Martina Šimkovičova ne širi samo primitivne homofobne statuse, već je godinama pomagala antisistemskim strankama i u širenju proruske propagande. Njeno ime na čelu institucije koja bi trebala da kreira tolerantno i zdravo okruženje za slobodnu umetnost, brintui za slobodu govora i podupirati kulturu nacionalnih manjina, najveće je ruglo demokratskog društva u Slovačkoj, koje se gradi godinama“, komentarisao je nedavno portal omediah.com.

Pročitajte još...

Kako se može videti na slovačkim portalima, Šimkovičova je česta meta kritika liberalnih medija. Nakon što je objavljeno da bi trebala da preuzme ministarstvo kulture, što je naišlo na žestoke kritike kulturnih krugova u Slovačkoj, ona je svoje, kako smatra, kompetencije za tu funkciju, nabrojala na društvenim mrežama, a portal plus7dni.pluska.sk nakon toga je objavio tekst u kojem su izneli zaključak da buduća ministarka kulture baš i ne barata pravopisom.

„Izbrojali smo 28 pravopisnih grešaka u 36 redova. Političarka čak nije tačno napisala ni naziv stranke za koju se kandidovala za parlament… Nije poznato da li je voditeljka izgubila kontakt sa slovačkim jezikom u Austriji, gde se preselila pre deset godina. U Slovačku dolazi zbog posla, ali kulturna zajednica nije oduševljena njenim izborom“, pisao je portal.

U svakom slučaju i u svakom pogledu, Šimkovičova – koja je, barem prema svemu navedenom eklatantan primer populističke desničarke – vrlo je zahvalan ‘materijal‘ za medije, koji živo prate njene aktivnosti na profesionalnom i privatnom planu. Tako je, na primer, portal pluska.sk pre nekoliko meseci pisao da je, tada još kao kandidatkinja za poslanicu SNS-a, otišla u Hrvatsku „da razbistri glavu“ pre teške predizborne kampanje, objavivši i atraktivne fotografije s letovanja u Hrvatskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar