U ponedeljak uveče u istočnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Belorusijom, sahranjen je 19-godišnji Sirijac Ahmad Al-Hasan. Sahrani upiličenoj pod okriljem noći, prisustvovalo je nekoliko članova lokalne muslimanske zajednice, ali ne i članovi njegove najuže porodice.

Pročitajte još:

Zbog okolnosti u kojima je obavljena, ceremonija nije bila nalik na muslimanske sahrane. Troškove je platila lokalna zajednica, uz obrazloženje da je njihova dužnost da to urade.

Ahmadovo telo pronašla je poljska policija u subotu, a konstantovano je da udavio se u reci Bug koja odvaja Poljsku od Belorusije.

Smatra se da je pored Ahmada, ova migrantska kriza koja iz dan u dan postaje sve bliža tome da kulmiria u ozbiljan međunarodni incidet, život izgubilo još najmanje 11 ljudi.

Sahrana, Sirijac, Poljska
REUTERS/Marko Djurica

Podsetimo, tokom leta na granici Belorusije i Poljske povećan je priliv izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da dođu do Zapadne Evrope. Situacija je eskalirala 8. novembra, kada se na barijerama okupilo više od 2.000 ljudi.

Od tada je zabeleženo nekoliko pokušaja proboja granice, na šta su poljske bezbedonosne snage reagovale ispaljivanjem suzavaca i privođenjem većine onih koji su prešli granicu. Nakon toga, migranti su spontano podigli kamp u blizini kontrolnog punkta Bruzgi u Grodnonskoj oblasti.

Sahrana, Sirijac, Poljska
Foto: REUTERS/Marko Djurica

U ponedeljak se oko 3.500 hiljada izbeglica iz kampa preselilo na kontrolni punkt i naselilo se „pravo na graničnoj liniji“. Na drugoj strani bila je koncentrisana poljska vojna i specijalna tehnika, navode RIA novosti.

Putin kaže da je Evropa sama kriva

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u nedelju je da su evropske zemlje same stvorile uslove da stotine hiljada migranata krenu ka njima, a da sada pokušavaju da skinu sa sebe odgovornost za ono što se dešava. Putin je, komentarišući migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici, za TV Rusija1 rekao da su evropske zemlje same krive za to.

„Rekao sam zašto: iz političkih, vojnih i ekonomskih razloga. Oni su sami stvorili uslove da hiljade i stotine hiljada ljudi krenu. I sada traže krivce da bi skinuli sa sebe odgovornost za događaje koji se dešavaju“, istakao je Putin, prenele su RIA Novosti.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar