Krim Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Turistička industrija Krima je spremna za još jedno izgubljeno leto, jer ubrzana kontraofanziva Kijeva izaziva nove zabrinutosti za bezbednost na anektiranom poluostrvu, a milioni ruskih turista će se drugu godinu zaredom kloniti njegovih crnomorskih odmarališta.

Priliv turista na Krim — koji je već opao za oko trećinu 2022. — ove godine je još više opao, kažu podaci iz industrije, a neki strahuju da će ruska invazija na Ukrajinu naneti potencijalno fatalan udarac preduzećima u tom sektoru.

„To ima izuzetno negativan uticaj na lokalnu ekonomiju. Mnogi restorani su zatvoreni, polovina sezonskih pansiona se ne otvara i možda nikada više neće moći da se otvore“, rekao je za Moskov tajms vlasnik hotela u blizini plaže u Sevastopolju. Tražili su anonimnost, rekavši da planiraju da se prijave za finansijsku podršku koju podržava vlada i da su zabrinuti kako bi vlasti mogle reagovati na bilo kakve negativne komentare javnosti.

Pre rata, sobe tog hotela bile su rasprodate mesecima unapred. Ali vlasnik je rekao da će ove godine biti na samo 30 odsto kapaciteta u junu i oko 60 odsto u u julu i avgustu.

„Ove godine smo u suštini na pragu rentabilnosti – samo zarađujemo dovoljno da isplatimo plate. Spustili smo cene, ali su nam troškovi porasli za 30-50%. Ne možemo da kupimo novu posteljinu ili posuđe i moramo da živimo od naših rezervi“, dodao je vlasnik.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je Krim „krunskim draguljem“ Rusije nakon što ga je anektirao 2014. godine, obećavajući lokalnim stanovnicima prosperitet, bezbednost i investicije iz Moskve.

Mnoga od tih obećanja već su bila šuplja i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, a Krim se borio pod teškim sankcijama i ekonomskim krizama tokom većeg dela perioda nakon aneksije.

Činilo se da je bogatstvo u porastu u 2021. jer je zatvaranje granica povezano sa pandemijom dalo preko potreban podsticaj domaćem turističkom sektoru, sa rekordnih 9,4 miliona Rusa koji su se odlučili za letovanje na Krimu, prema vladinim podacima.

Sada posledice ruske invazije — koje su dovele do višestrukih napada na region — prete da unište taj kratkotrajni vrhunac i mogle bi da gurnu vitalnu turističku i uslužnu ekonomiju Krima u duboku finansijsku rupu.

Zvanični vladini podaci pokazuju da je 60 odsto firmi u turističkoj industriji prošle godine bilo u minusu, sa kombinovanim gubicima od 709 miliona rubalja (10 miliona dolara), pošto je priliv turista opao za oko trećinu. U 2021. profit je iznosio 1,8 milijardi rubalja (25 miliona dolara).

Krim Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Samo 3 odsto ruskih rezervacija hotela napravljeno je na Krimu prošle godine, što je manje sa 19 odsto u 2021, prema portalu za onlajn rezervacije Ostrovok.Ru. Ove godine su još više pali, na samo 1 odsto. Ruski zvaničnici i neke industrijske ličnosti insistiraju na tome da je Krim bezbedan za turiste, uprkos tome što je bio na dohvat ruke ukrajinskog oružja i bio je potresen napadima tokom 16-mesečnog rata.

„Zbog informativne agende trenutno, mnogi se jednostavno plaše… Ali želim da vas uverim da turistima na Krimu ništa ne preti“, citira državna novinska agencija RIA Novosti ruskog guvernera Krima Sergeja Aksjonova.

Prošlog avgusta, kupači na plaži na Krimu bili su primorani da pobegnu u zaklon kada je serija snažnih eksplozija potresla obližnju vazdušnu bazu Saki – drzak napad na samo jednu od mnogih vojnih lokacija na poluostrvu.

Krim Foto:Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Bilo je i napada pomorskim dronovima na štab ruske Crnomorske flote stacioniran u Sevastopolju i auto-bombe koja je mesecima poremetila putovanje preko Krimskog mosta.

Ali ukazujući na nedavne napade bespilotnih letelica u Moskvi i nestabilnost u pograničnom regionu Belgoroda, Sergej Makovej, šef Krimskog udruženja hotela, rekao je za Moskov tajms da situacija na Krimu izgleda dobro, posebno duž južnih obala.

„U poređenju sa nekim drugim pograničnim regionima… Ovde smo mnogo mirniji. Ništa se ne dešava, sunce sija, more je toplije, restorani su otvoreni, a preduzeća čekaju goste“, rekao je on.

„Teško da nas bilo šta može uplašiti… veoma smo navikli da se prilagođavamo različitim okolnostima. Ne obeshrabrujemo se – apsolutno ne.“

Zvaničnici kažu da je smanjeni priliv turista uglavnom rezultat toga što je Rusija zabranila letove iz ostatka zemlje do aerodroma u Simferopolju i da i dalje postoji velika potražnja za posetom crnomorskim odmaralištima na Krimu koja su nekada voleli ruski carevi.

Krim Foto:EPA/JAKUB KAMINSKI

Železničke veze — koje su u velikoj meri poremećene bombardovanjem Kerčkog mosta u oktobru 2019 — nisu bile u stanju da zamene 30 odsto dolazaka koji su ranije stizali vazdušnim putem.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki su optimistični po pitanju uloge koju nadolazeći rat koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ ima na potencijalne turiste.

„Naravno, turisti su zabrinuti za bezbednost“, rekao je turistički vodič Roman Lisenko. „Malo je verovatno da će se situacija značajno promeniti ovog leta“.

Usred krize, rekao je da su neki turistički vodiči napustili Krim i uputili se u Soči ili druga odmarališta na ruskom kopnu u potrazi za poslom.

Drugi su ostali spolja naklonjeni uprkos pretnji od napada, opadajućem broju turista i preduzećima koja su pripisivala gubitke.

„Mnogi su uplašeni ‘kontraofanzivom’, ali prvi turisti su već stigli, sve videli i javiće da je na Krimu mirno“, rekao je vlasnik 117 Beach Cluba u južnom letovalištu Feodosiji, koji je odbio da da svoje ime.

„Neka se i dalje plaše oni koji pi*aju u pantalone — ali ovde je sve mirno“, dodali su.

BONUS VIDEO:Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar