Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

Ruski udari na ukrajinsku elektro mrežu ostavili su posledice koje će teško biti sanirane. Prekidi u snabdevanju električnom energijom sve su češći, građani su primorani da se navikavaju na život bez struje i grejanja, ponekad i bez hrane i vode, a očekuje se znatno veća kriza krajem decembra i u januaru. Ovo su tri scenarija koja mogu da se razviju u Ukrajini, prema analizi prestižnog medija Forbs.

Situacija s električnom energijom je daleko od povoljne u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu. Punktovi za pomoć građanima postavljeni su svuda po prestonici, ali gradonačelnik Vitalij Kličko ne krije da su moguće i drastične opcije, poput evakuacije jednog dela stanovnika.

„Ako neko od vas ima kuću u predgrađu, bolje je da sada ode tamo“, poručio je on. To se dogodilo nakon jednog od najžešćih udara ruskih snaga, kada je Kijev na 30 sati ostao bez struje i vode.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

On je istakao da postoji i mogućnost da će voda morati da se ispusti iz sistema grejanja, a do proleća će biti teško da se vrati.

„U situaciji da nema grejanja i vode u roku od 24 sata na temperaturi od minus pet napolju, moraćemo da ispraznimo sisteme grejanja u Kijevu, jer to može dovesti do daljih oštećenja sistema. Bićemo primorani da isključimo vodu, a do početka proleća biće teških izazova“, rekao je Kličko na Kijevskom bezbednosnom forumu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kličko je napomenuo da „u veoma kratkom vremenskom periodu temperatura u stanovima možda neće mnogo da se razlikuje od spoljne temperature“, kao i da takođe postoji opasnost od uništenja sistema za snabdevanje električnom energijom u celom gradu.

Ministarstvo zdravlja Ukrajine je izdalo upustva kako postupiti s hranom iz frižidera u slučaju da struje nema duže od četiri sata. U njima se navodi da svako ko može treba da nabavi prenosni frižider, odnosno termo-torbu za hranu.

Iako se očekivalo da će zima znatno usporiti napredovanje Rusa, Vladimir Putin je pronašao način da zada udarac Ukrajincima.

U nedavnoj proceni, Institut za proučavanje rata (ISV), istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, zaključio je da bi zimski uslovi mogli nesrazmerno da naškode loše opremljenim snagama Rusije u Ukrajini.

.

Sneg parališe gradove

Pored nedostatka električne energije, u Kijevu je nedavno pao sneg, a je temperatura u minusu.

David Arahamija, lider stranke Sluga naroda predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izneo je predviđanje da će Rusija naredne sedmice izvesti nove infrastrukturne napade i rekao da bi nedelja mogla biti zaista teška.

Slična situacije je i u Harkovu, kao i u drugim većim gradovima Ukrajine. Regionalne vlasti na društvenim mrežama obaveštavaju ljude o tome kako se odvijaju popravke elektro mreže, upozoravajući da im treba još vremena.

Tri scenarija

U svetlu nedavnih događaja, časpopis Forbs uradio je analizu onoga što može da se desi u Ukrajini tokom zime, ako se nastave udari na energetsku strukturu.

Prema prvom scenariju, dogodio bi se raspad električne mreže s istočne strane reke Dnjepar, ako bi Rusija fokusirala udare na tranzitne trafostanice koje prenose električnu energiju s jedne strane Dnjepra na drugu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Drugi scenario je nestanak struje u celoj zemlji, kada bi Rusija izvodila niz simultanih masovnih udara na elektrane i trafostanice širom cele Ukrajine. Najgori scenario bio bi nestanak struje u Ukrajini na sedam dana. Predviđa se u tom scenariju niz istovremenih masovnih udara na otvorene uređaje nuklearnih elektrana, kao i na trafostanice koje povezuju ukrajinski energetski sistem s evropskim.

BONUS VIDEO Ratom istraumirana deca Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar