Foto:profimedia.rs

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu dana poslao svoje trupe u Ukrajinu, većina promatrača očekivala je brzu pobedu osvajača.

Ta rana predviđanja ruskog uspeha nisu se ostvarila, a stručnjaci navode niz faktora koji su doveli do toga, uključujući bolji moral i superiornu vojnu taktiku na ukrajinskoj strani, ali – što je takođe ključno – snabdevanje zapadnim oružjem.

I dok se u poslednje vreme uveliko govori o potencijalu zapadnih tenkova ili protivvazdušnih odbrambenih sistema Patriot i njihovom uticaju na ishod rata, ti sistemi tek trebaju da počnu da se koriste u borbi u Ukrajini. Postoje i druga oružja koja su već pomogla da se promeni tok rata. CNN donosi tri ključna oružja koja su Ukrajinci iskoristili s razornim učinkom.

Džavelin

Na samom početku rata borci s obe strane očekivali su da će ruske oklopne kolone za nekoliko dana početi ulaziti u glavni grad Ukrajine Kijev. Ukrajincima je trebalo nešto što bi moglo da odbije taj napad – i pronašli su to u obliku Džavelina, navođenog protivtenkovskog projektila koji se ispaljuje s ramena i koji može koristiti jedna osoba, prenosi Index.hr.

Deo njegove privlačnosti leži u jednostavnosti korišćenja, kako proizvođač Lokhid Martin objašnjava: „Da bi delovao, strelac postavlja pokazivač iznad odabrane mete. Sklop za lansiranje zatim šalje projektilu signal za ‘zaključavanje’ mete pre lansiranja.“

Džavelin je oružje tipa „ispali i baci“. Čim ga korisnik ispali, može pobeći u zaklon dok projektil traži put do cilja. Ovo je bilo naročito važno u prvim danima rata jer su Rusi obično ostajali u kolonama kada su pokušavali ući u urbana područja. Korisnik Džavelina mogao je pucati sa zgrade ili iza drveta i nestati pre nego što Rusi mogu uzvratiti vatru.

Džavelin je također dobar u gađanju slabe tačke ruskih tenkova – njihovih vodoravnih površina – jer njegova je putanja nakon lansiranja parabolična, što znači da pada na metu odozgo, ističe Lokhid Martin. To se moglo videti na fotografijama ruskih tenkova raznesenih kupola početkom rata. Često je takvu štetu činio Džavelin.

Džavelin je odigrao ključnu ulogu

Uticaj Džavelina bio je toliko veliki da je nakon dva i po meseca rata američki predsednik Džo Bajden posetio fabriku u Alabami, gde se proizvode, kako bi zahvalio radnicima na njihovoj pomoći u odbrani Ukrajine.

„Napravili ste ogromnu razliku za ove ratnike koji su pod tako velikom pritiskom vatrene moći“, rekao je tada Bajden.

Postojala je još jedna prednost Džavelina, naročito bitna na početku rata – bili su politički prihvatljivi.

„Njihova niska cena i odbrambena upotreba čine ih politički prihvatljivijima za isporuku. Nasuprot tome, zapadne vlade se ne slažu oko slanja skupljeg ofanzivnog oružja poput borbenih aviona“, napisao je Mičel Armstrong, vanredni profesor na Univerzitetu Brok u Ontariju.

HIMARS

Puni naziv ovog američkog oružja je M142 Visoko mobilni artiljerijski raketni sistem. To je sistem preciznog udarnog oružja punog spektra, dokazan u borbi, za sve vremenske uslove, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, smrtonosan i brz, stoji u opisu američke vojske.

Jednostavnije rečeno, HIMARS je kamion od pet tona koji nosi kapsulu koja može lansirati šest raketa gotovo istovremeno šaljući svoje eksplozivne bojeve glave daleko preko prve linije fronta, a zatim može brzo promeniti položaj kako bi izbegao kontraudar.

„Ako je Džavelin bio kultno oružje ranih faza rata, HIMARS je kultno oružje kasnijih faza“, napisao je u januaru Mark Kankian, savetnik za Program međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije.

HIMARS ispaljuje municiju zvanu vođeni višecevni raketni sistem (GMLRS), koje ima domet od 70 do 80 kilometara. A njihovi GPS sistemi i za navođenje čine ih izuzetno preciznima, unutar oko 10 metara od planirane mete.

Dva ključna učinka HIMARS-a

U julu prošle godine ruski reporter Roman Sapenkov svedočio je napadu HIMARS-a na rusku bazu na aerodromu u Hersonu, na teritoriju koji su snage Moskve u to vreme okupirale: „Bio sam iznenađen činjenicom da je ceo paket, pet ili šest raketa, pao praktično na isto mesto.“

Foto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia

HIMARS je imao dva ključna učinka, napisao je Jagil Henkin, profesor na komandno-štabnoj katedri koledža Izraelskih odbrambenih snaga, za US Marine Corps University Press.

„Udari su prisilili Ruse da pomere svoja skladišta municije dalje u pozadinu smanjujući raspoloživu vatrenu moć ruskog oružja u blizini prvih linija i otežavajući logističku podršku“, napisao je Henkin pa dodao da je korišćenje raketa dugog dometa za gađanje ciljeva kao što su mostovi poremetilo rusko snabdevanje.

Sistem HIMARS proizvodi i patentira Lokhid Martin u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Bespilotna letelica Bajraktar TB2

Bespilotna letelica turskog dizajna postala je jedna od najpoznatijih bespilotnih letelica zahvaljujući upotrebi u ratu u Ukrajini. Ovaj je dron relativno jeftin, napravljen od standardnih delova, ima smrtonosan učinak i snima svoja delovanja. Ti videozapisi pokazuju kako uništava rusko oklopno oružje i linije snabdevanja projektilima, laserski vođenim raketama i pametnim bombama koje nosi.

„Videozapisi TB2 savršen su primer modernog ratovanja u TikTok eri“, napisao je na veb stranici Atlantskog veća Aron Stein, viši saradnik na Institutu za spoljnopolitička istraživanja.

Bajraktar TB2 nije bio „čarobno oružje“, ali je bio „dovoljno dobar“, napisao je Sten. Kao njegove slabosti naveo je nedostatak brzine i ranjivost na protivvazdušnu odbranu. Čini se da statistika s bojnog polja to potvrđuje. Sedamnaest od 40 do 50 TB2, koje je Ukrajina primila, uništeno je u borbama, prema podacima obaveštajne veb stranice Oryx.

Ali Stein kaže da je broj gubitaka pokriven niskom cenom bespilotnih letelica, što znači da ih se može relativno lako zameniti.

Bajraktar TB2
Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bajraktar bio uspešan u vreme kad je rat bio najneizvesniji

Zaista, plan za postavljanje proizvodne trake za bespilotne letelice u Ukrajini bio je u izradi još pre rata. A korišćenje dronova potencijalno je spasilo živote ukrajinskih pilota koji bi inače morali izvršavati takve misije.

Nedavni izveštaji iz Ukrajine pokazuju da TB2 možda igra manju ulogu jer su ruske snage smislile kako se boriti protiv njega, ali njegovi zagovornici kažu da je bio uspešan u vreme kada je položaj Ukrajine bio najneizvesniji.

Videozapisi ruskih gubitaka bili su „veliki podsticaj za podizanje morala i PR pobeda“, rekao je početkom rata za CNN Samuel Bendet, saradnik u Centru za mornaričke analize Rusije (CNAS).

BONUS VIDEO: Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar