Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Američka savezna država Arizona podigla je optužnice protiv 18 saradnika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, među kojima je njegov advokat i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, zbog navodnog pokušaja da opovrgnu Trampov poraz u Arizoni i tako preokrenu rezultate ukupnih predsedničkih rezultata 2020. godine.

Među optuženima je i bivši šef Trampovog kabineta Mark Medous, dok Tramp, sada republikanski predsednički kandidat, nije, iako se spominje „bivši predsednik SAD“ kao saučesnik u pokušaju da se preokrenu rezultati izbora, prenosi Bi-Bi-Si.

Državni tužilac Arizone Kris Mejes izjavio je da neće dozvoliti „da se podriva američka demokratija“ i da bi, da je pokušaj optuženih uspeo, „glasačima Arizone bilo oduzeto pravo glasa“.

Inače, Bajden je osvojio Arizonu na izborima 2020. godine sa 10.457 glasova više od Trampa, a za slična krivična dela su optuženi saradnici bivšeg predsednika i u drugim „kolebljivim državama“, poput Nevade, Mičigena i Džordžije.

Pročitajte još:

Predsednik SAD se bira, prema tradiciji staroj preko dva veka, tako što zakonodavna tela saveznih država, na osnovu prebrojanih glasova, biraju elektore koji saopštavaju rezultate izbora iz te države američkom Senatu u Kongresu.

Prema optužnici, saradnici Trampa su navodno pokušali da ubede zakonodavno telo Arizone, u kojoj su Republikanci imali većinu, da izaberu Republikanske elektore iako je Bajden osvojio većinu.

Potom bi falsifikovani rezultati, u korist Trampa, bili predstavljeni u Senatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar