Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

Koliko god čudno zvučalo, Donald Tramp je uspeo da posvađa rukovodstvo Si-En-Ena, televizije koja ga uopšte ne podržava. Ali treba li novinari da prate neistomišljenike, oko toga se na CNN-u ne mogu složiti.

Kako Nev Iork Times saznaje, na internom sastanku redakcije u četvrtak, izbile su tenzije unutar CNN-a zbog izveštavanja o bivšem predsedniku Donaldu J. Trampu. U ponedeljak je CNN emitovao otprilike deset minuta Trampovog govora nakon pobede na poslaničkim izborima u Ajovi, pre nego što je prekinuo emitovanje. Odluka da se prekine izazvala je dvostruke reakcije: Tramp i njegovi saveznici ismejali su takvu uređivačku odluku, ali su kritičari sa levice postavili pitanje zašto je CNN uopšte emitovao Trampa uživo, s obzirom na njegovu sklonost širenju laži i zavere. Na primer, poznata TV stanica MSNBC odlučila je da ne emituje direktno nijednu njegovu izjavu, piše Jutarnji list.

Mark Tompson, novi izvršni direktor CNN-a, otvorio je sastanak redakcije rekavši da veruje da njihova TV mreža ima novinarsku obavezu da emituje izjave vodećeg republikanskog predsedničkog kandidata, iako je to Donald Tramp. Posle kratkog ćutanja, Tompsonu se otvoreno suprotstavio viši potpredsednik programa Džim Marfi, koji je odgovorio da je CNN ipak dao previše prostora Trampu kada je njegova konferencija za novinare emitovana prošle nedelje nakon što mu se sudi za prevaru.

Marfi je dodao da CNN treba da pokriva Trampove komentare u vestima, a ne kada ponavlja političke teme. Diskusiju, kojoj je prisustvovalo hiljade novinara CNN-a putem konferencijskog poziva, opisale su za Tajms tri osobe koje su slušale raspravu ili su bile upoznate sa njegovim sadržajem. Zatražili su anonimnost kako bi izbegli kaznu za deljenje detalja internog redakcijskog razgovora.

Prema njihovim rečima, diskusija Tompsona i Marfija trajala je petnaestak minuta i bila je energična, ali korektna. Mark Tompson je rekao da veruje da je CNN uspostavio pravi balans između toga da dozvoli javnosti da čuje republikanskog kandidata, ali da ne dozvoli Trampovu beskrajnu tiradu, i veruje da je CNN tokom izbora 2016. dao Trampu previše vremena. Uostalom, to je i ranije priznao tadašnji predsednik te TV mreže Džef Zaker.

Na drugim mestima, Trampu je zabranjen ulaz. Na MSNBC, mreži popularnoj među levičarskim gledaocima, voditeljka Rejčel Medou rekla je u noći predstranačkih izbora u Ajovi da jednostavno neće prenositi Trampov nastup uživo.

„To nije iz inata. To nije odluka u kojoj uživamo“, objasnila je Rejčel Medou, a zatim dodala: „To je odluka koju redovno preispitujemo. I iskreno, ozbiljno. To nije laka odluka. Ali svesno emitovanje neistinitih stvari ima cenu za nas kao novinarsku organizaciju“.

Takav stav je izazvao podsmeh Trampovog saveznika, radikalno desno orijentisanog voditelja Foks njuza Šona Henitija. „Što? Slušaoci će se istopiti ako čuju Trampov glas“, provocirao je Heniti u svojoj emisiji na Foks njuzu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar