Foto: Shutterstock

U avgustu 2015. godine biznismen Džejson Korbet pronađen je nasmrt pretučen u spavaćoj sobi svoje kuće u Severnoj Karolini. Ispostavilo se da je ovaj 39-godišnji otac dvoje dece, poreklom iz Irske, bio pretučen bejzbol palicom i betonskom ciglom. Zadobio je toliko povreda da patolog nije mogao sve da ih prebroji. Ubrzo su Džejsonova druga supruga Moli Martins (40) i njen otac Tomas (73), bivši agent FBI-a, uhapšeni i proglašeni krivima.

Tvrdili su da su učestvovali u samoobrani, ali je porota zaključila da je Džejson ipak ubijen s namerom, pa su oboje osuđeni na 20 do 25 godina zatvora. Njihovi advokati su otkrili da će na kraju oboje odslužiti još samo sedam meseci iza rešetaka, i to zahvaljujući smanjenju kazne za dobrog ponašanja tokom 44 meseca koja su već proveli u zatvoru, piše Dejli mejl, a prenosi Jutarnji list.

Pre ovog stravičnog događaja Džejsonova priča je bila gotovo filmska. Njegova prva supruga Margaret Ficpatrik Korbet umrla je 2006. godine nakon napada astme. Dve godine kasnije, Džejson je angažovao tada 24-godišnju Moli Martins, bivšu misicu iz Tenesija, da bude dadilja njegovoj deci Džeku i Sari i par se brzo zaljubio.

Zvali su je mama

Moli su volela i njegova deca, koja su posle nekon vremena čak počela da je zovu mama. Mesec dana pre njihovog venčanja u junu 2011. porodica se preselila u kuću s četiri spavaće sobe u slikovitom predgrađu Vinston-Salem u Severnoj Karolini. Moli je na suđenju rekla da se Džejsonu sviđao SAD, pa je mislio da su mogućnosti za decu tamo znatno bolje.

Međutim, odnos para ubrzo je počeo da se pogoršava. Molin brat Konor rekao je za CBS da je primetio više ‘verbalnih prepucavanja‘ između njegove sestre i Džejsona. U to vreme, naime, par je bio u sukobu oko toga da li će joj Džejson dopustiti da zakonski usvoji Saru i Džeka. Džejson je nakon toga počeo da razmišlja o povratku u Irsku, a Moli se svom ocu požalila da je njen suprug postao paranoičan i da je sve više kontrolisao, pa joj je otac savetovao da se razvede.

Kako je ispričala Moli, kobna noć počela je tako što je Sara probudila u sred noći, jer je imala noćnu moru. Nakon što se vratila u krevet i slučajno uznemirila Džejsona, postao je besan što je ‘mazila‘ osmogodišnjakinju kako bi je utešila. Džejson je hteo da je ućutka, pa joj je pokrio usta i počeo da je guši.

„U nekom trenutku, kad je prestao, vrisnula sam, a on je ponovo počeo, a sledeće čega se sećam jeste da sam ugledala oca kako stoji na vratima“, ispričala je Moli. Tomas tvrdi da je udario Džejsona u zadnji deo glave metalnom bejzbol palicom, ali ga to navodno nije zaustavilo, pa je Džejson opet zgrabio Moli. Budući da se plašila da će uzvratiti njenom ocu, Moli mu je, kako tvrdi, zadala presudni udarac.

Džejsonova autopsija je pokazala da je umro od povrede tupim predmetom u glavu. Tokom suđenja, forenzičari su tvrdili da fizički dokazi – uključujući krv po stanu – dokazuju da je Džejson zadobio teške povrede glave dok je bio na podu svoje spavaće sobe. Iako su nakon toga nazvali hitnu pomoć, tužilaštvo je osporilo Tomasovu i Molinu priču zato što su bolničari stigli na lice mesta i pronašli Džejsonovo telo koje je bilo hladno na dodir.

Šta su rekla deca

Nakon očeve smrti, Džeka i Saru su intervjuisali policajci koji su potvrdili Moline tvrdnje da je Džejson ‘fizički i verbalno povredio‘ njihovu maćehu. Osmogodišnja Sara tada je rekla: „Vrištao bi na moju mamu svaki dan ili ponekad dva puta dnevno. Borio bi se s njom. Jednom sam videla da joj je stao na nogu. Nazivao ju je ružnim imenima“.

U odvojenom razgovoru Džek je rekao: „On bi fizički i verbalno povredio moju mamu. Plakala bi i pokušavala da začepi uši. Ponekad bi se samo sklupčala u loptu. To me jako rastužilo i razljutilo“.

Foto: Shutterstock

Međutim, nakon povratka u Irsku, Džek i Sara su povukli svoje izjave – potez za koji Molin i Tomasov pravni tim tvrdi da je na njega uticala Džejsonova porodica. Kao rezultat toga, sudija je početne izjave Sare i Džeka Korbeta smatrao neprihvatljivima i one nisu predstavljene poroti 2015. Moli i Tom su odslužili tri godine svoje 25-godišnje kazne kada je sud preispitao njihov slučaj.

Sud je 2020. godine podržao žalbu Moli i Tomasa – navodeći da nisu svi dokazi, uključujući početne izjave Sare i Džeka i Molin tajni snimak, predstavljeni poroti. Odbrana je takođe tvrdila da bi bilo teško ‘trenirati‘ decu za njihov prvi razgovor u roku od 24 sata nakon ubistva njihovog oca – s tim da su oni kasnije ponudili da povuku svoje izjave nakon meseci provedenih pod brigom svoje tetke.

Pročitajte još...

Džek je u svojoj kasnijoj izjavi tvrdio da mu je maćeha rekla da je više nikad neće videti ako socijalnim radnicima ne kaže da ju je otac napao. Nakon te tvrdnje sud je istraživao smrt Margaret Korbet. Iako se govorilo da je Margaret umrla od astme, lekar Džordž Nikols – penzionisani medicinski istražitelj iz Kentakija – rekao da ne može da isključi mogućnost da se radi o ubistvu.

Nikols je bio kritičan prema obdukciji i rekao je da ‘nedostaje gomila stvari‘ iz obdukcije. Prema veštačenju, Margaret nije imala upalu pluća – što je inače prisutno u ovakvim slučajevima. Na pitanje da li je njena smrt mogla da bude ubistvo, stručnjak je rekao: ‘Moguće je, ali ni blizu verovatno.‘

Na kraju se ispostavilo da Margaret nije umrla od astme, ali nije bila ni ubijena. Tačan uzrok smrti nije moguće utvrditi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar