Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, REUTERS/Kemal Aslan/Murad Sezer, EPA-EFE/SEDAT SUNA

U Turskoj je danas održan drugi krug, predsedničkih izbora, u kojima je pobedu odneo Redžep Tajip Erdogan. Iza građana u Turskoj je po svemu sudeći "lud" izborni dan. Birači su dolazi na glasanje u svakakvim izdanjima, a na jednom biračkom mestu je pala i prosidba.

Prosidba u Ankari

Mehmet Emin Ozbej je, ispred birališta u lokalnoj školi, zaprosio devojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao da li prihvata ponudu za brak.

Devojka je, vidno iznenađena, ali i presrećna, stavila pečat sa znakom „da“ na listić sa zajedničkom fotografijom i potom ga ubacila u „glasačku kutiju“.

Ozbej je nakon toga kleknuo i devojci poklonio i verenički prsten, što su prisutni propratili aplauzom i poželeli im sreću u daljem životu.

Devojka je u izjavi novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.

Nigde bez ljubimaca

Pojedini građani su na biračko mesto došli sa svojim ljubimcima. Agencija Anadolija je zabeležila „nesvakidašnje“ prizore na licu mesta.

Mesine Bešer je došla da glasa sa svojim ljubimcem mačkom „Fuzi“ na leđima i ramenima. Mačka se nije odvajala od gazdarice, a u jednom trenutku se našla i na glasačkoj kutiji.

Jedan čovek je na glasanje došao na konju, dok mu je na ramenu stajao papagaj. Dok je pomenuti čovek izašao iza paravana da glasa, papagaj mu je nosio kovertu u kojoj će staviti svoj glasački listić.

Pored njega još nekoliko birača je došlo da glasa jašući na konjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Razne narodne nošnje i mladenci

Ljudi koji su dolazili da glasaju nosili su i raznobojnu i raznovrsnu odeću. Kako je Turska velika zemlja, tako je šarenolika i njena narodna nošnja pa su tako biračka mesta pretvorila u „modne piste“ gde su birači ponosno pokazivali odeću svog kraja.

Pored njih na biračka su dolazili i mladenci. Oni su i pored toga što im ovo najradosniji dan u životu, odlučili da ispune svoju građansku dužnost i glasaju.

Ozge (23) i Ismail (24) Pastirski par došli su da glasaju u svečanom odelu i venčanici pre svadbe koja će se održati uveče.

Ozge Coban je rekao novinarima: „Naše venčanje se poklopilo sa izbornim danom. Bio je to veliki blagoslov. Neka bude dobro za našu zemlju i našu naciju. Za nas je to bilo posebno osećanje na to danas. Imamo trenutak koji ćemo pričati našoj deci u budućnosti“.

Ismail Čoban je objasnio da su pokušali da spreče da se njiһovo venčanje poklopi sa izbornim danom, ali da ga ipak nisu odložili.

BONUS VIDEO: Brojanje glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar