Ticijanova slika "Odmor tokom begstva u Egipat" Foto: Sean Dempsey / PA Images / Profimedia

Očekuje se da će rad majstora iz 16. veka, "Odmor tokom begstva u Egipat", koštati između 15 i 25 miliona funti kada bude pušten u prodaju u aukcijskoj kući "Kristiz".

Veoma željena slika renesansnog majstora Ticijana koja je ukradena 1809. pa ponovo 1995. godine – nakon čega je otkrivena u plastičnoj kesi na londonskoj autobuskoj stanici – biće stavljena na aukciju u julu.

Veruje se da je venecijanski slikar platno Odmor tokom bekstva u Egipat uradio 1508. kada je imao jedva 20 godina. Slikana na drvenom panelu širokom oko 60 centimetara, prikazuje Devicu Mariju koja ljulja malog Isusa dok je Josif gleda.

View this post on Instagram

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Prvi put je dokumentovan u kolekciji venecijanskog trgovca začinima početkom 17. veka i tokom narednih vekova bio je u vlasništvu raznih aristokrata, careva i nadvojvoda širom Evrope.

Kupio ga je četvrti markiz Bata na aukciji od „Kristiza“ 1878. godine, a sada ga prodaje ista aukcijska kuća u Londonu 2. jula u ime poslednjeg markiza. Očekuje se da će koštati između 15 i 25 miliona funti.

Slika je dva puta ukradena tokom svoje istorije – prvo 1809. godine iz palate Belvedere u Beču ukrale su ga trupe Napoleona Bonaparte, a zatim sredinom devedesetih kada je uzeta iz Longlit hausa, sedišta markiza od Bata, u Viltširu.

U članku na sajtu aukcijske kuće „Kristiz“ navodi se da je slika „cenjena zbog živopisne scene porodične idile u svetu prirode, kao i neobične sudbine koju je slika imala“.

Najživopisniji deo njenog puta do sada je možda bio kada je slika odneta iz salona na prvom spratu velelepne kuće Longlit 1995. Nakon sedmogodišnjeg lova, slika je tada procenjena na više od pet miliona funti , pronašao ju je Čarls Hil, bivši šef Odeljenja za umetnine i antikvitete Skotland jarda, u plastičnoj kesi na autobuskoj stanici u Ričmondu.

Hil, koji je umro 2021. godine, rekao je da ga je na lice mesta doveo čovek koga je opisao kao mešavinu Artura Dejlija i Lavdžoja, likova odmetnika iz dve TV serije koje su se prikazivale 1980-ih i 1990-ih, u zamenu za nagradu od 100.000 funti. Hil je takođe bio poznat po tome što je pomogao da se pronađe verzija slike Krik Edvarda Munka iz 1893. godine nakon što je ukradena iz Nacionalnog muzeja u Oslu 1994. godine, prenosi rts.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare