Škola - ilustracija; Foto: Profimedia.rs

Crnogorsko Ministarstvo prosvete i Državna komisija za maturski i stručni ispit saopštili su danas da od Ispitnog centra očekuju da ponovo pregleda testove učenika koji nisu položili maturski ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti.

Iz ministarstva su naveli da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj oceni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje, prenosi RTCG.

„Ministarstvo prosvete ističe da će preduzeti sve zakonom propisane mere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvete i roditelja na način da ni jedan učenik ne bude oštećen“, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Dodaje se da je Državna komisija na poslednjoj sednici donela preporuku da Komisija za ocenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz navedenih predmeta.

Komisija za ocenjivanje eksternog maturskog ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti ranije je saopštila da nema zakonsku mogućnost da ponovo oceni već ocenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije.

Umesto toga, predloženo je da svima koji nisu zadovoljni dobijenom ocenom bude omogućeno polaganje eksterne mature u vanrednom roku – 13. juna.

***

BONUS VIDEO: Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori