Na iznenađenje mnogih, u drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori prošli su aktuelni predsednik Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Iako je scenario drugog kruga bio izvestan, kao i Đukanovićevo učešće u njemu, mnogi su na drugoj poziciji očekivali Andriju Mandića. Ipak, na crtu "večitom vladaru" izlazi Milatović, a Crna Gora se priprema za tektonske promene 2. aprila, kada će biti održan drugi krug predsedničkih izbora.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) u drugi krug je sa 35,3 odsto glasova otišao Milo Đukanović, kao i Jakov Milatović sa osvojenih 28,9 odsto glasova.

Na trećem mestu našao se kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić sa 19 odsto glasova, a sledi ga kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa osvojenih 11,3 odsto.

Peta je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković – 3,2, šesti Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) – 1,5, a sedmi nezavisni kandidat Jovan Radulović – 0,8 odsto glasova.

Milo Đukanović Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Đukanović: Pobeđujem u drugom krugu

Neposredno nakon objave rezultata, građanima se obratio kandidat DPS-a Milo Đukanović, koji je uveren u svoju pobedu.

„Očekujem pobedu u drugom krugu. Nema kandidata kog sam priželjkivao, ko god da dođe – slabiji je od mene“, poručio je Đukanović.

Istakao je da su u prvom krugu ostvarili tačno što su planirali, iznad 120.000 glasova.

„To smatram vrednim rezultatom koji me ispunjava zadovoljstvom“, kazao je Đukanović.

Milo Đukanović Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

On je rekao da su rezultati ovih izbora potvrdili da Crna Gora treba parlamentarne izbore.

Zahvalio je svim građanima koji su ga podržali i čestitao protivkandidatima, a da je na njemu da prednost sačuva i unapredi u narednih 14 dana.

Međutim, Đukanović je zaboravio da pomene drastičan pad koji je doživeo od prethodnih predsedničkih izbora. Naime, on je 2018. godine već u prvom krugu pobedio protivkandidata Mladena Bojanića, osvojivši 53,9 odsto glasova.

Ukoliko se to uporedi sa sadašnjih rezultatom od 35,3 odsto, jasno je da lider DPS-a beleži najgore rezultate u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri.

.

Milatović juriša ka pobedi

Sa druge strane, Jakov Milatović i Pokret Evropa sad beleže konstantni rast podrške. Ono što je ključno za drugi krug jeste podrška kandidata koji u isti nisu prošli.

Nju su već najavili lider Demokrata Aleksa Bečić, kao i jedan od predvodnika DF-a Andrija Mandić. Sasvim je izvesno da će podršku Milatoviću pružiti i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), dok to neće učiniti Socijaldemokratska partija.

U tom slučaju, Milatovićevih 28,9 odsto bi moglo da se sabere sa Mandićevih 19, Bečićevih 11,3 i Danilovićevih 1,5. To znači da bi Milatović u drugom krugu mogao da osvoji 60,7 odsto glasova, što bi predstavljalo ubedljivu pobedu nad Đukanovićem.

Jakov Milatović Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Analitičari su i ranije sugerisali da je za Đukanovića pogubno ako Milatović prođe u drugi krug, jer će njemu biti „pridodati“ glasovi ostalih kandidata iz prvom kruga.

Ostavka Draginje Vuksanović Stanković

Još jednu veliku promenu u Crnoj Gori donosi najavljena ostavka narodne poslanice i kandidatkinje Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naime, ona je najavila da će podneti ostavku na funkciju poslanice, kao i partijske funkcije.

Ona je kazala da nosi odgovoronst za jako loš izborni rezultat na predsedničkim izborima. Zahvalila se svim građanima na mirnom izbornom danu, kao i izbornom štabu i svim članovima i rukovodstvu SDP-a na podršci tokom predsedničke kampanje.

„Sve što sam do sada radila, radila sam iskreno za dobrobit svih građana Crne Gore. Trudila sam se da doprinesem demokratičnosti svih procesa i svega onoga što se dešavalo. Moje dalje delovanje biće da sa mesta profesorke Pravnog fakulteta dalje edukujem i obrazujem generacije, kako bi sutra doprinosili razvoju i prospiretu za mene jedine države Crne Gore“, kazala je Vuksanović Stanković.

Predsednik SDP-a Raško Konjević kazao je da su za tu partiju sinoć predsednički izbori završeni.

BONUS VIDEO „Predsednički izbori su novi refendum za Đukanovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare