Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Koronavirus je definitivno najveća opasnost za javno zdravlje sa kojom se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ikada suočila, rekao je generalni direktor te institucije dok su zemlje za koje se činilo da su pandemiju držale pod kontrolom beležile porast broja novih slučajeva.

Širom azijsko-pacifičke regije, gde su zemlje bile među prvima pogođene virusom, a ujedno bile i prve koje su ga obuzele, došlo je do novih, a u nekim slučajevima naizgled neobjašnjivih, porasta broja infekcija.

Vlade koje su ranije bile hvaljene zbog svog efikasnog odgovora na pandemiju, kako primećuje CNN, sada sa njom teško izlaze na kraj.

Propast azijskog Pacifika

Kina je u utorak, drugi dan zaredom, prijavila najveći broj slučajeva lokalno prenetog koronavirusa od početka marta, a većina od 64 novih domaćih slučajeva desila se u Sinjangu. Daleki zapadni region od 15. jula doživeo je novi rast u glavnom gradu Urumćiju, nakon gotovo pet meseci nezabeleženog novog slučaja.

Hongkong, poluautonomna kineska grad-država, takođe doživljava veliku ekspanziju virusa, sa više od hiljadu novih slučajeva u poslednje dve nedelje, a šest dana uzastopno beleži više od sto slučajeva.

Novi nalet je usledio nakon što se činilo da grad gotovo da nema virus i došlo je opuštanja u ograničenjima.

Iako je došlo do blagog pada broja slučajeva zabeleženih u ponedeljak, Japan prolazi neke od svojih najgorih dana još od ranih faza pandemije, sa oko 5.000 novih slučajeva u prošloj nedelji. Glavni grad Tokio zabeležio je i šesti uzastopni dan sa više od 200 novih slučajeva.

Olimpijske igre, Tokio 2020
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

U tom delu sveta i Australija takođe doživljava veliki porast. U zemlji je bilo samo nekoliko slučajeva u junu, ali se taj broj povećao krajem meseca i eksplodirao je u julu. Najgore je prošla južna država Viktorija. U njoj trenutno ima 4.775 aktivnih slučajeva, od kojih su 414 zdravstveni radnici, što dodatno opterećuje sposobnost države da leči bolesne.

Šta se zapravo desilo?

Mnogi najnoviji talasi virusa u Hongkongu, Australiji, Kini i Japanu zvanično su iznenadili tamošnje službenike. Postavlja se pitanje da li je iznenadni rast povezan sa potencijalno virulentnijim sojem virusa ili su slučajevi jednostavno bili neotkriveni i iznenada su dostigli prelomnu tačku.

Ben Kauling, profesor Univerziteta u Hongkongu, napisao je ove nedelje da se možda nikada neće saznati kako je počeo najnoviji talas slučajeva u tom gradu-državi, iako podaci ukazuju da se infekcija uvezla iz inostranstva.

„Kada se ova epidemija kontroliše, to zaista naglašava važnost sprečavanja infekcije efikasnim testiranjem i karantinom za osobe koje stižu u Hongkong“, rekao je on.

Foto:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Tamošnji zvaničnici suočeni su sa kritikom zbog postupanja sa poslednjim talasom, posebno zbog velikog broja izuzeća iz karantina koja su data poslovnim putnicima i aviokompaniji.

Australija i Vijetnam

Ipak, to nije slučaj u Australiji, gde je Viktorija stavljena pod stroga ograničenja, ali se ipak bori da vrati dešavanja pod kontrolu. Stručnjaci su građanima savetovali da se strpe rekavši im da će kućna izolacija verovatno funkcionisati, ali da se mnogo infekcija desilo pre nedelju dana i one se tek otkrivaju.

Najekstremnija akcija suzbijanja u ovom regionu dogodila se u Vijetnamu, gde je vlada u ponedeljak započela evakuaciju oko 80.000 turista iz centralnog grada Da Nang, nakon što su se tri stanovnika zarazila virusom.

vijetnam koronavirus, evakuacija
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Vijetnam se inače smatra vodećim primerom u obuzdavanju virusa, zahvaljujući agresivnoj strategiji ranog pregleda putnika na aerodromima i strogom programu karantina i praćenja. Zemlja još uvek nije prijavila smrt od koronavirusa, a potvrdila je samo 431 slučaj do sada.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar