Foto: Jim Ruymen / UPI / Profimedia

Taker Karlson, novinar previše kontroverazn čak iz Foks njuz, javio se iz Moskve i potvrtdio da je stigao u rusku prestonicu kako bi intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina. Karlson je srpskoj javnosti poznat kao novinar za kojeg je predsednik Srbije rekao da je "jedan od najvećih današnjice".

Karlson je u videu objavljenom na društvenoj mreži „X“ naveo da nije došo u Moskvu zato što voli ruskog predsednika, već zato što je njegov posao kao novinara da informiše ljude.

„Dve godine od kada rat u Ukrajini preoblikuje svet, većina Amerikanaca nije informisana. Nemaju pojma šta se dešava u ovom regionu, u Rusiji ili u Ukrajini. Ali bi trebalo da znaju jer plaćaju za to, na načine koje možda ne shvataju u potpunosti“, kazao je Karlson u videu.

Prema njegovim rečima rat u Ukrajini je ljudska katastrofa, koja je iza sebe ostavila stotine hiljada mrtvih i izbrisala čitavu jednu generaciju mladih Ukrajinaca, piše N1.

Vodeće svetske medije na engleskom govornom području je optužio da su korumpirani i da lažu svoje čitaoce i gledaoce, a američke vlasti i Belu kuću da promovišu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kao da je još jedan konzumeristički proizvod.

Za sada nije objavljeno gde i kada tačno će se intervju obaviti, a američki novinar je najavio da će biti objavljen na njegovom sajtu, kao i na platformi „X“, za šta je zahvalio vlasniku Ilonu Masku.

Od Foksa, preko Vučića do Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak nije želeo da potvrdi navode da je Karlson stigao u Moskvu, niti da će se intervju desiti.

On je istakao da se od ruskih vlasti ne može očekivati da komentarišu kretanje stranih novinara, dodajući da mnogi strani novinari svakodnevno dolaze u Rusiju i nastavljaju da rade u toj zemlji.

Namera Karlsona da intervjuiše Putina izazvala je oštre reakcije u SAD, a neki su ga nazvali i izdajnikom.

Karlson će biti prvi američki novinar koji će razgovarati s ruskim predsednikom pod početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Poslednji američki novinar kojem je Putin dao intervju bio je dopisnik mreže NBC Kir Simons. Razgovor je obavljen u junu 2021. U oktobru iste godine Putin je na jednom energetskom događaju u Moskvi dao kratku izjavu Amerikanki Hedli Gembl sa televizije CNBC.

Taker Karlson je bio zvezda Foks njuza sve do aprila 2023. godine kada je dobio otkaz. Važi za desničara koji širi teorije zavere, a u svojim emisijam na Foksu često je ponižavao žene i manjine, a veličao belce u Americi.

Novinar Brajan Stelter je u svojoj knjizi „Mreža laži“ napisao da Karlson nije otpušten zbog jedne stvari, već zbog čitavog niza, kojim je sebe predstavljao kao da je veći od mreže za koju radi. Prema Stelterovim rečima, to je bio greh koji Foks ne oprašta.

Za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, Karlson se u svojim emisijama često podsmevao tvrdnjama da se Rusija mešala u predsedničke izbore i uticala na njihov rezultat. Zbog toga je postao svojevrsna zvezda u Rusiji, a inserti iz njegovih emisija često su prikazivani na ruskim televizijama.

Karlson je u avgustu prošle godine u Ambasadi Srbije u Budimpešti razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je taj susret na svom Instagram nalogu opisao kao „razgovor sa jednim od najvećih novinara današnjice“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar