Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i njegove kolege Janez Janša iz Slovenije Petr Fijala iz Češke napustili su danas Ukrajinu nakon sinoćnjeg sastanka sa Vladimirom Zelenskim. Pomenuta trojka prvi su zvaničnici iz EU koji su došli u Kijev od početka rata 24. februara, a njihov dolazak bio je obavijen velom tajne. Vreme dolaska u ukrajinsku prestonicu nije bilo poznato, kao ni mesto sastanka sa Zelenskim, a jedina informacija koja je saopštena bila je da u Kijev putuju vozom. Šta znamo o misterioznoj poseti?

Tri sata do Kijeva, sastanak tokom policijskog časa

Nakon tri sata putovanja vozom do Kijeva, premijeri Poljske, Slovenije i Češke sastali su se u utorak uveče sa ukrajinskim predsednikom. U trenutku kada je počeo sastanak, u Kijevu je uveliko bio u toku policijski čas koji će trajati do četvrtka ujutru, odnosno 36 sati.

PROČITAJTE JOŠ:

Trojici evropskih lidera na ovom sastanku pridružio se i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske partije „Pravo i pravda“. Poljski zvaničnici su istakli da je njegov pokojni brat blizanac, bivši predsednik Leh Kačinjski, isto tako učestvovao u rizičnom putovanju u Gruziju 2008. godine, tokom ruske invazije.

Po dolasku u Kijev, objavljena je fotografija trojice premijera i Kačinjskog kako proučavaju mapu Ukrajine u jednom od vagona u vozu.

Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Tokom sastanka su se čule eksplozije

Dok su lideri razgovarali, čule su se glasne eksplozije širom Kijeva, pošto su se vodile borbe na zapadnoj granici prestonice. Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pržidač priznao je da je ovo putovanje bilo rizično, ali je rekao da je „vredelo ići“. Kako je rekao, Rusiji je bilo rečeno da se poseta održava.

Lideri su odlučili da putuju vozom jer bi letenje poljskim avionom Rusija mogla da smatra provokativnim, prenosi BBC. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je više puta pozvao NATO da uvede zonu zabrane leta na vazdušnim prostorom Ukrajine, ali je NATO to odbio.

O čemu se razgovaralo na sastanku?

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, čuje se Zelenski kako informiše lidere EU o najnovijoj vojnoj i humanitarnoj situaciji i pregovorima sa Rusijom.

„Svuda granatiranju. Ne samo Kijev, već i zapadne oblasti“, rekao je on.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Zelenski je takođe obavestio premijere Poljske, Češke i Slovenije da su među ruskim snagama identifikovane tri čečenske brigade.

Ukrajinski predsednik je na sastanku rekao da je njegova zemlja pretrpela više od 500 milijardi dolara štete od početka invazije i insistira da Rusija plati obnovu Ukrajine posle rata. On nije ulazio u to kako bi tačno reparacija mogla da se naplati, čak i ako Ukrajina dobije rat, ali je napomenuo zaplenu ruske imovine u inostranstvu. Dodao je i da će Ukrajina tražiti i finansijsku pomoć od saveznika.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Briselu nervoza zbog posete

Poljska vlada je saopštila da je poseta trojice lidera EU Ukrajini i njenoj prestonici obavljena u dogovoru sa predsednicima Evropske komisije i Saveta, Uruslom fon der Lajen i Šarl Mišelom.

Lideri Poljske, Češke i Slovenije su u Kijevu bili kao „predstavnici Evropskog saveta“.

Međutim, zvaničnici EU u Briselu su rekli da postoji određena nervoza u vezi sa posetom, a diplomate u nekim prestonicama su rekle da nisu obaveštene sve do nekoliko trenutaka pre nego što je putovanje najavljeno.Sastanak je održan u trenutku kada su poslanici sa celog kontitenta glasali za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope, vodeće organizacije za ljudska prava na kontitentu.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Glasanje ima ogromnu simboličnu vrednost, iako je postalo formalnost, nakon što je Rusija u utorak objavila da odustaje. Poslanci 46 drugih zemalja članica Saveta Evrope glasali su za rezoluciju koja kaže: „U zajedničkom evropskom domu nema mesta za agresora“.

BONUS VIDEO: Kijev stambeni blok u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar