Foto: Profimedia, EPA/EFE

Bugarska, jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije (EU) i ona koja se u Evropi sve do najnovijih otkrića smatrala saveznikom Rusije, naglo je postala jedan od najvećih pomagača Ukrajine. Veliko istraživanje koje je sproveo nemački Velt dokazuje da su bugarske vlasti u velikoj tajnosti dostavile pomoć Ukrajini u prvim mesecima rata, a ovako je tekla tajna operacija koja je Putinu zadala veliku glavobolju.

Sve je, prema pisanju Velta, počelo 25. februara, dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Tadašnji bugarski premijer Kiril Petkov rekao je evropskim zvaničnicima da je život ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog ugrožen i da EU mora hitno da uvede sankcije Rusiji, kako bi je makar malo zaustavila.

Tako je i bilo, a sam Petkov se u aprilu uputio u posetu Kijevu. Međutim, toj poseti prethodila je još jedna. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba otišao je u Sofiju sa misijom koju mu je predočio Zelenski. Naime, tada je Ukrajina ostajala bez zaliha municije, a Bugarska je imala rešenje.

Kiril Petkov Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Ta zemlja je skladištila velike rezerve sovjetske municije, samo je trebalo pronaći način da se ona dostavi Ukrajini. Petkov je zbog toga ovlastio posrednike za izvoz, kako bi se izbeglo direktno uplitanje Bugarske.

Kuleba je rekao da je njegovoj zemlji pretila opasnost da ostane bez municije prošlog aprila.

“Znali smo da Bugarska u skladištima čuva velike količine nama potrebne municije. Zato me predsednik Vladimir Zelenski poslao da nabavim potreban materijal”, rekao je Kuleba.

Dmitro Kuleba Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U to vreme, objasnio je ukrajinski šef diplomatije, radilo se o „životu i smrti“, jer bi u suprotnom, kako je rekao, Rusi zauzeli još sela i gradova, te „ubili, mučili i silovali“ još Ukrajinaca.

Tako su teretni avioni natovareni oružjem krenuli za Ukrajinu preko Poljske. kako lete između Bugarske i Poljske. Ono što je poznato jeste da je poljski aerodrom luka Žešov, 70 kilometara od ukrajinske granice i koju pažljivo čuva NATO, bila glavna tačka za otpremu.

„Pobrinuli smo se da kopneni put preko Rumunije i Mađarske takođe bude otvoren za kamione. Procenjujemo da je otprilike trećina municije potrebne ukrajinskoj vojsci u ranoj fazi rata dolazila iz Bugarske”, rekao je Petkov.

Foto:Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Prema informacijama dostavljenim Veltu, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija platile su isporuke.

Pored municije, Bugarska je pomogla Ukrajini i sa gorivom. Ukrajinski zvaničnici su na proleće rekli bugaskim saveznicima da ostaju bez goriva. Kako balkanska zemlja ima rafineriju u blizini Burgasa na Crnom moru, postojalo je rešenje i za ovaj problem.

Sama Bugarska koristi otprilike polovinu goriva koje proizvodi rafinerija, a ostatak je otpremljen u Ukrajinu. I ovoga puta snabdevanje lokalnih firmi odvijalo se preko stranih posredničkih firmi.

„Kamioni i cisterne redovito su stizali u Ukrajinu preko Rumunije, a u nekim slučajevima gorivo je utovareno i na teretne vozove“, objasnili su iz Kijeva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rafinerija Lukoil u Burgasu od početka godine u potpunosti je pod kontrolom Bugarske, veze s Rusijom su prekinute, a naftu sada nabavljaju iz drugih zemalja. Vlada u Sofiji zvanično je u novembru zatražila od Komisije EU dozvolu za izvoz goriva rafiniranog iz ruske nafte na razna odredišta, koja uključuju i Ukrajinu.

“Bugarska je postala jedan od najvećih izvoznika goriva u Ukrajinu i pokrivala je 40 odsto ukrajinskih potreba”, rekao je bivši ministar finansija Vasilev za VELT. Vlada u Kijevu potvrdila je tu verziju događaja.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare