Vladimir Putin Foto:Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Svaki potez ruskog predsednika Vladimira Putina često je predmet analize zapadnih medija. Otkako je počela invazija na Ukrajinu pisalo se da je Putin navodno teško bolestan, a spominjali su se i navodi da koristi dvojnike. Ova informacija je ponovo došla u fokus nakon što je Putin posetio okupirani ukrajinski grad Marijupolj.

Putin je ovog vikenda iznenada posetio okupirana područja Ukrajine, pritom je podstakao mnoge tvrdnje da koristi tim dvojnika. Kritičari ukazuju na dva dela njegovog tela kako bi dokazali svoje tvrdnje – uši i bradu.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, okupiranog ukrajinskog grada koji je Putin posetio, napisao je na Telegramu da je „Putin ili jedan od njegovih dvojnika“ bio u noćnoj poseti okupiranoj regiji – a ne sam Putin.

Slične spekulacije stigle su i sa ruske strane. O ovom pitanju je govorio ruski ekstremista Igor Girkin Strelkov.

„Kad vidim navodnog Putina u gomili, odmah znam da vidim dvojnika, a niko ne zna što taj dvojnik kaže, verovatno priča gluposti“, rekao je Girkin.

Korisnici na Tviteru nagađaju da je Putinov dvojnik otišao u Ukrajinu, fokusirajući se i poredeći oblik njegovog uha i brade s fotografijama iz 2006. i 2018. godine.

„Veliko je pitanje postoji li Putin još uvek“

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je prošle godine za britanski Dejli mejl da ruski predsednik Vladimir Putin koristi dvojnike koji su bili na plastičnim operacijama. Budanov je u intervjuu za Dejli mejl kazao da je ukrajinska vlada vrlo zbunjena stalnim vojnim greškama Rusije tokom invazije te da se zato mnogi pitaju donosi li Putin još uvek ključne odluke.

„Bez obzira na to koliko je loš, Putin nije bio idiot. Ruski plan ne sledi nikakvu logiku. Veliko je pitanje postoji li pravi Putin još uvek“, rekao je šef ukrajinskih obaveštajaca uz tvrdnju da su njegovi ljudi otkrili dvojnike korišćene da zamene Putina u posebnim prilikama.

Za sada se ne zna tačan broj dvojnika koje koristi ruski predsednik. Kako pišu ukrajinski mediji, ovi podaci se pažljivo kriju i predstavljaju državnu tajnu. Osim toga, malo je verovatno da ceo Kremlj zna za Putinove dvojnike. Takve informacije su dostupne samo pouzdanim ljudima oko Putina. Međutim, sve češće se u medijima spominje brojka od troje dvojnika.

Tri Putinova dvojnika

Budanov, koji je ujedno i general, kaže da je upotreba dvojnika sada uobičajena praksa.

„Konkretno znamo za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali  ne znamo koliko ih je tačno. Svi su bili na plastičnim operacijama kako bi izgledali jednako“, kaže obaveštajac.

Budanov smatra da su u Moskvi promene neizbežne i da je Putinova smena u interesu „celog civilizovanog sveta“. Ruski državni mediji Budanova povezuju s tajnim operacijama na Krimu jer je bivši operativac specijalnih snaga koji je kasnije imenovan za šefa vojne obaveštajne službe.

Budanov je i ranije govorio da Putin koristi dvojnike. Za Njuzivik izjavio da je Putin koristio dvojnike prilikom javnih pojavljivanja kako bi sakrio zdravstvene probleme. On je takođe otkrio informaciju da se Putinovi dvojnici razlikuju jedni od drugih. On naglašava da postoje specijalisti ukrajinske obaveštajne službe koji se usavršavaju za ovu temu.

„Slika, recimo, uši su različite. I to je kao otisak prsta, slika uha svake osobe je jedinstvena. Ne može se ponoviti“, objašnjava Budanov.

Tvrdi i da Putinovi dvojnici imaju različite navike, manire, hod pa čak i da su različite visine.

Gde se pojavljuju Putinovi dvojnici?

Na ovo pitanje je takođe teško odgovoriti. Kako pišu ukrajinski mediji, dvojnici su pažljivo odabrani da niko nikada ne bi shvatio da je u pitanju lažna osoba.

Međutim, ako je verovati bivšem zameniku Državne dume Marku Fejginu, Putin ima dvojnike, ali su oni potrebni za obavljanje operativnih funkcija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni se voze u automobilima kao ometajuće figure. Naravno, u jednom od automobila sa zastavom se kreće dvojnik, to su zaposleni u FSB“, rekao je on.

Navodno dvojnici ruskog predsednika se pojavljuju u TV emisijama ili na nekim nevažnim sastancima.

Putin nije jedini

Ruski predsednik nije jedini lider na svetu za kojeg se pričalo da ima dvojnike. Godine 2008, čovek po imenu Feliks Dadajev javno je izjavio da je on jedan od četiri dvojnika sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Prema pojedinim navodima, sovjetski lider je bio ubeđen da mu je život u opasnosti, a posle Drugog svetskog rata mislio je da ga love nemački agenti.

Postojale su priče i da je Adolf Hitler je nekoliko puta pre i tokom Drugog svetskog rata koristio različite muškarce kao svoje dvojnike.

Jedanog navodnog dvojnika Gustava Velera je ovaj posao skupo koštao. Sovjetska vojska je bila veoma zbunjena kada su, da bi im skrenuli pažnju, nacisti sami ubili Velera.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare