Policija odvodi Gretu Tunberg ispred Parlamenta u Stokholmu Foto: EPA-EFE/Samuel Steen

Švedska policija danas je na silu odvukla klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg i druge demontrante koji su blokirali ulaz u parlament te zemlje, rekla su dva očevica za Rojters.

Dva policajca podigla su Tunberg i odnela je otprilike 20 metara od vrata koja je blokirala, pre nego što su je spustila na zemlju. U ponedeljak, ona je, zajedno sa još 50 aktivista, blokirala ulaz u švedski Parlament, kako bi ukazala na to da ta zemlja ignoriše klimatsku krizu.

Policija odvodi Gretu Tunberg ispred Parlamenta u Stokholmu Foto: EPA-EFE/Samuel Steen

Time su aktivisti sprečili švedske poslanike da uđu u zgradu, u danu kada je zastava Švedske podignuta ispred sedišta NATO u Briselu, prenosi Gardijan. Tom prilikom Tunberg je istakla da Švedska potpuno ignoriše klimatsku krizu i vara i laže kako bi predstavila kao da čini dovoljno i da se kreće u ispravnom pravcu, dok se dešava upravo suprotno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je optužila državu da se bavi „grinvošingom“, odnosno stvaranjem privida da se neko bavi očuvanjem životne sredine, iako to zapravo ne radi.

„Švedska je naročito dobra u grinvošingu i predstavljanju sebe kao klimatskog lidera, iako imamo veoma visoku emisiju po glavi stanovnika“, izjavila je Tunberg.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar