Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Borbe u Ukrajini nastavile su se u utorak u severoistočnoj oblasti Harkov, gde je ruska vojska pokrenula ofanzivu i zauzela desetine kvadratnih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja.

Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset odnosno pedesetak kilometara severoistočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Ukrajinska vojska u ponedeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofanzivi na severoistoku regije.

Predsednik Vladimir Zelenski ipak je u utorak uveče u svom obraćanju uveravao da Kijev izvodi „protovnapade“ i da je sektor ojačan. „Uništavamo peđadiju i opremu okupatora“, rekao je. Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti takođe su primetile „neprijateljske aktivnosti“, odnosno „diverzantske grupe“ i „napade“, u drugim pograničnim regijama Sumi i Černigov, u severnoj Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

Više od 30.000 ruskih vojnika napada Harkov

Drugde, na nekoliko područja izloženih „intenzivnoj neprijateljskoj vatri“ na smerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, „modifikovani su položaji ukrajinske vojske“ kako bi se „spasili životi naših branioca“, objavio je u ponedeljak uveče ukrajinski glavni štab u saopštenju na Fejsbuku.

U intervjuu za AFP, sekeretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksandar Litvinjenko procenio je da „više od 30.000“ ruskih vojnika napada regiju Harkov. Ali, istakao je i da zasad nema „pretnje“ za grad Harkov, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je pre ruske invazije imao gotovo milion i po stanovnika. Ranije u ponedeljak, guverner regije Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom.

Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV&Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Izneo je i podatak da su s tog područja evakuisana 5.762 civila. Planiran je odlazak još oko 1.600 ljudi, upsrkos „prilično komplikovanoj situaciji“, rekao je Sinjehubov. Prema Telegram kanalu „DeepState“, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspeli da zauzmu pojas od oko 70 kvadratnih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 kvadratnih kilometara prema Vovčansku.

Ukrajinske vlasti nedeljama su upozoravale da bi Moskva mogla da pokuša da napadne severoistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika. S tim u vezi, Sjedinjene Američke Države uveravaju da će učiniti „sve što je u njihovoj moći“ kako bi brzo obezbedile Ukrajini oružje, rekao je u ponedeljak Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ovaj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smene ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, nakon dve godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

Entoni Blinken Foto:Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Ukrajinci pojačali udare na energetsku infrastrukturu

„Ovo je još jedan pokazatelj Putinove očajničke želje da nastavi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, uprkos činjenici da on predstavlja značajan teret za rusku ekonomiju i nanosi velike ljudske gubitke ruskim vojnim snagama“, komentarisao je Vedant Patel, portparol Stejt Departmenta.

Novi ruski ministar Andrej Belousov po obrazovanju je ekonomista i – poput Šojgua kada je imenovan na tu dužnost 2012 – nema vojno iskustvo. Unutar Rusije i na okupiranim područjima Ukrajine, Ukrajinci su pojačali udare, posebno na energetsku infrastrukturu. Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je povređeno u ponedeljak u bombaškim napadima za koje se okrivljuje Ukrajinu u okupiranoj regiji Lugansk i u ruskoj regiji Kursk, objavile su ruske vlasti.

Ukrajina je takođe u ponedeljak tvrdila da je pogodila naftni terminal i električnu trafostanicu u regijama Belgorod i Lipetsk, u zapadnoj Rusiji, nedaleko od ukrajinske granice.

Blinken stigao u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u utorak u Kijev u prvu posetu Ukrajini visokog američkog zvaničnika otkako je Kongres prošlog meseca odobrio dugo odlagani paket vojne pomoći toj zemlji u iznosu od 61 milijarde dolara. Prethodno nenajavljeno putovanje ima za cilj da pokaže američku solidarnost s Ukrajinom dok se ona bori protiv teškog ruskog bombardovanja na svojoj severoistočnoj granici.

Pročitajte još...

Blinken, koji je stigao u Kijev vozom u utorak rano ujutru, nada se da će „poslati snažan umirujući signal Ukrajincima koji su u vrlo teškom trenutku“, rekao je američki zvaničnik koji je, pod uslovom anonimnosti, izvestio novinare o Blinkenovoj poseti.

„Sekretar je došao da razgovara o tome kako će naša dodatna pomoć pomoći da se ojača njihova odbrana (i) omogućiti im da preuzmu inicijativu na bojnom polju“, rekao je zvaničnik.

Topništvo, projektili dugog dometa poznati kao ATACMS i sistem protivvazdušne odbrane koje je odobrio predsednik Džozef Bajden 24. aprila, već su delom poslati ukrajinskim snagama, rekao je zvaničnik. Blinken će nastojati da uveri ukrajinske zvaničnike, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, u trajnu podršku SAD-a i održati govor usmeren na budućnost Ukrajine, rekao je zvaničnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare