Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Shutterstock,

Postoji sumnja da curenje gasa iz Severnih tokova 1 i 2 u Baltičko more nije splet nesrećnih okolnosti. Poznavaoci situacije smatraju da postoje tri moguća razloga ove "sabotaže", a u svim teorijama glavni krivac je Rusija.

Prva, i najverovatnija, je da je ruski predsednik Vladimir Putin ovim potezom želi da zastraši Zapad.

Kremlj direktno ostatku sveta preti dugom, skupom i hladnom zimom. Ova „rak rana“ Evrope je kroz istoriju već pomagala Putinu da pobedi svoje neprijatelje, i ovoga puta mogla bi pa izdejstvuje pobedu u energetskom ratu protiv Zapada.

Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Kako navodi kolumnista Blumberga Havijer Blas, ovakav razvoj događaja može da signalizira da Rusija želi da otvori novi front.

„Curenja su verovatno poruka: Rusija otvara novi front u svom energetskom ratu protiv Evrope. Prvo je kao oružje iskoristila zalihe gasa, zaustavila isporuke, uključujući i preko Severnog toka. Sada, moguće napada energetsku infrastrukturu, koju je koristila da šalje svoje energente“, naveo je Blas.

Takođe, Evropska unija je počela da radi na novom paketu sankcija Rusiji. Mađarski premijer Viktor Orban već poziva na ukidanje novih i postojećih sankcija, dok istovremeno nova italijanska vlada odaje utisak da neće ići uz dlaku EU po pitanju odnosa sa Putinovom Rusijom.

Foto: Printscreen AP/Video

Putinu veoma odgovara da razbije moral Evrope u trenutku kada su evropske vlade pod pritiskom gnevnih birača, koji se plaše pada temperatura koji će neminovno uslediti dolaskom zime.

Demolirali cevi da bi napunili državnu kasu?

Jedno od objašnjenja je i da je Putin izračunao da će skok cena gasa i troškova života u Evropi, kontinentu koji beznadežno zavisi od ruskih snabdevanja energentima, na kraju preokrenuti situaciju u njegovu korist.

Pročitajte još:

Uz to, cene gasa u Evropi padaju tokom poslednja četiri dana, a juče su, posle vesti o sabotaži Severnog toka, porasle za 20 odsto. U nekim zemljama, poput Velike Britanije čak i za 33 odsto.

U gasovodu Severni tok 2 nalazilo se 117 miliona kubnih metara prirodnog gasa u vrednosti od 237 miliona evra po sadašnjim cenama. Ali Putin je i ranije pokazao da je spreman da žrtvuje gas i koristi ga kao oružje. Rusija je tokom avgusta spaljivala gas u vrednosti od 9,3 miliona evra dnevno u postrojenju blizu granice sa Finskom umesto da ga izvozi u Evropu.

Upozorenje za Norvežane?

I kao poslednju, ali ne i manje verovatnu teoriju, poznavaoci sitaucije navode izbacivanje Norveške iz poslova za „velike igrače“.

Naime, eksplozije su se dogodile istog dana kada su Poljska, Norveška i Danska otvorile novu cev ispod Baltika koja je projektovana da gasom snabdeva centralnu i istočnu Evropu bez oslanjanja na Rusiju. Kako je sinoć rekao jedan evropski zvaničnik, to bi moglo biti osmišljeno kao upozorenje Evropi da je njena infrastruktura ranjiva.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Od početka rata u Ukrajini, Norveška je počela da zamenjuje Rusiju kao glavnog snabdevača EU prirodnim gasom. Podvodne eksplozije mogle bi da budu upozorenje Norvežanima o tome šta bi Rusija mogla da uradi njihovim gasovodima ih sateraju u ćošak.

Takođe, Norveška – sada najvažniji evropski snabdevač gasom – prijavila je da neidentifikovani dronovi zuje po njenim platformama za bušenje poslednjih dana, a u utorak je pojačala nadzor, nakon što je dobila upozorenja da bi mogla da budu meta. Danska, čije teritorijalne vode okružuju područje u kojem su se dogodile eksplozije, takođe je krenula da obezbedi svoje platforme.

Severni tok 1 nepovratno uništen?

Ali, sve i da nijedna od ovih teorija nije racuna, postoji mogućnost da je ova incident zauvek nepovratno uništio gasovod Severni tok 1, koji se proteže od Rusije do Nemačke, mogao biti trajno neupotrebljiv nakon oštećenja cevi koje se nalaze na dnu Baltičkog mora.

Naime, ako curenje gasa iz dve linije gasovoda ne bude vrlo brzo popravljeno, velike količine morske vode koje ulaze u cevi izazvaće koroziju koja bi gasovod mogla da učini trajno neupotrebljivim, rekao je izvor iz nemačke vlade za novine Tagesspiel.

BONUS VIDEO Mobilizacija u Permu – tuga i suze pod prismotrom policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare