Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Artur i Denis otvaraju vrata svog belog kombija označenog crvenim krstom i brojem 200, vojnim kodom za prevoz mrtvih vojnika. Iz vrata dopire mučan miris smrti, a crvi iz tela koje su ranije izvukli puze po podu. To je uobičajen prizor za ovo dvoje mladih Ukrajinaca koji su pristali da obave jedan od najtežih zadataka - izvlače tela civila i vojnika koji su poginuli u ratu - i ukrajinskih i ruskih.

„Naš zadatak je da ni jedno mrtvo telo ne ostane na bojnom polju“, rekao je Artur.

U ruševinama koje trenutno pretražuju nalazi se nekoliko tela. Njihov zadatak je da ih pronađu. U daljini se i dalje čuje zvuk borbe, koji im ne da da zaborave koliko je njihov posao opasan, piše BBC.

„Rizici su opravdani jer je najvažnije izvući mrtve iz ovog strašnog rata“ uveren je Artur.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Pored Artura stoji Denis koji lansira mali dron sa kamerom. Prvo će izvideti lokaciju na kojoj se nalaze tela. Istovremeno, oni su u pripravnosti i traže tragove mina, jer je jedna nedavno povredila člana njihovog tima.

Sada prvo prevrnu telo na kuk sa bezbedne udaljenosti, pa mu tek onda prilaze, jer ruske snage često postavljaju zamke u porušenim zgradama, i ne ustručavaju se da ih sakriju ispod tela žrtava.

Ukrajinski vojni inženjer čak procenjuje da u oslobođenim oblastima istočne Ukrajine ima oko 100.000 mina, pa će za njihovo čišćenje biće potrebno dosta vremena.

„Jedna godina borbe je po pravilu jednaka pet godina deminiranja“, kaže inženjer.

Foto:profimedia.rs

Nakon 20 minuta posmatranja lokacije dronom, Artur i Denis su identifikovali lokaciju – radi se o bombardovanoj zgradi pored uništene železničke pruge. Sa pancirima i šlemovima ulaze u ruševine i pronalaze ugljenisane ostatke tri tela. U početku ih je teško razlikovati od izgorele drvene ograde, ali dvojica mladića ipak uspevaju da pronađu kosti. Pažljivo ispituju tlo kako bi pronašli bilo šta po čemu bi mogli da identifikuju telo.

I uspevaju. Izgorela vojnička kopča za pojas otkriva im da ovoga puta izvlače mrtve Ruse, a delovi keramičkih oklopnih ploča to potvrđuju. Izvukli su i nekoliko ličnih predmeta, poput naočara, fotografisali ih i odložili kako bi i njih mogli da stave u vreće za tela.

Pročitajte još:

Trebalo im je nekoliko sati da sakupe svaki deo njihovih tela, koje su potom odneli u lokalnu mrtvačnicu.

„Kada izvučemo mrtve Ruse verujemo da će oni biti razmenjeni za naše mrtve, tako da će i oni biti dostojanstveno sahranjeni u Rusiji, kaže Artur.

Ove godine su „videli više mrtvih nego živih“, pa priznaju je sve ovo dosta uticalo na njihovo emotivno stanje.

Ipak, kako kažu, veruju u to da rade humanu stvar i da će se rat uskoro završiti.

BONUS VIDEO Raketirani brojni gradovi u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar