Jack Posobiec Foto: Tyler Tomasello / Zuma Press / Profimedia

Novinara Human Events-a Džeka Posobija i njegovu ekipu policija je privela na ulicama Davosa u Švajcarskoj u ponedeljak, prvog dana Svetskg ekonomskog foruma.

Posobi je sedeo u kafiću sa ostalim članovima ekipe, dok su svuda oko njih bili naoružani policajci.

U tom trenutku, reporterka Savana Hernandez stigla je na lice mesta i počela da snima, a kolega joj je rekao da je priveden jer je „izgledao sumnjivo“.

„Mi samo u normalnoj policijskoj patroli, jer znate, to je SEF…” rekla je portparolka policije Savani Hernandez, a ona je upitala:

„Postoji li razlog zašto je on konkretno bio meta?“.

„Razlog postoji, jer moramo da imamo razlog da kontrolišemo osobu“, odgovorio je predstavnik policije.

Upitana zašto je baš on bio meta, predstavnica policije je odgovorila: „Ne moram da vam kažem“.

Novinarka je takođe zamoljena da izbriše svoj snimak incidenta.

Prema Hernandezovim rečima, policija se razišla ubrzo nakon što je pritvaranje dokumentovano.

Nakon što je pušten, Džek je rekao da ga je policija pritvorila na sat vremena samo zbog snimanja van događaja, čak i nakon što im je pokazao svoj pasoš i propusnicu za medije.

Oznake koje su nosili policajci izgledaju kao da označavaju policajce koji su zaduženi za obezbeđivanje Svetskog ekonomskog foruma.

Svetski ekonomski forum održava se ove nedelje do 26. maja nakon dvogodišnje pauze. Ovogodišnja tema je usredsređena na vraćanje poverenja u globalne institucije.

Forum je otvoren obraćanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se javio putem video linka iz Kijeva, dok su u sali u Davosu bili ministar spoljnih poslova Ukrajine i značajna delegacija drugih najviših ukrajinskih zvaničnika.

***

BONUS VIDEO: Splićani se oprostili od Mateja Periša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar