Foto: olrat / Alamy / Alamy / Profimedia

Švajcarci su se tesnom većinom izjasnili za produženje starosnog limita za penzionisanje žena na 65 godina, a izjašnjavanje je praćeno dubokom podeljenošću između kantona nemačkog govornog područja koji su skloni reformi i drugih kantona u toj zemlji. Za reformu je glasalo 50,6 odsto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni koji su objavljeni danas.

Reformi penzionog sistema u Švajcarskoj prethodila su dva neuspešna pokušaja u 2004. i 2017. godini.

Očekuje se da će današnje izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene „stabilizovati“ švajcarski sistem penzijskog osiguranja koji je izložen velikom pritisku zbog rasta očekivanog životnog veka i činjenice da se takozvana bejbi bum generacija približava odlasku u penziju.

Najsporniji deo reforme podrazumeva da žene, poput muškaraca, za punu penziju rade do svoje 65. godine, što je godinu dana duže nego što predviđa dosadašnji penzioni sistem.

Članice Socijalističke stranke ocenile su da izglasavanje kasnijeg odlaska žena u penziju „nije samo korak unazad u pogledu jednakosti, već šamar svim ženama“ i za sutra u Bernu najavile proteste na kojima će osuditi ishod referenduma.

BONUS VIDEO: Penzionera sve manje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)