Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nakon jučerašnjih optužbi između partije mandatara Milojka Spajića - Pokret Evropa sad (PES) i koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), izvesno je da će nova vlast zavisiti pre svega od odluke partija koje imaju po jednog ili dva poslanika.

To su pre svega Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, te CIVIS, Novska lista i Alternativa.

SNP danas ima sednicu Predsedništva na kojoj će, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, sagledati situaciju. Odnosno, proceniti da li su dobili mesta shodno njihovoj snazi. Jedan od izvora rekao je da su potcenjeni u pregovorima jer su partije s jednim poslanikom dobile važne pozicije.

Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ukoliko SNP bude deo vlade, to bi bio dobar signal i za UCG, koja je tražila od mandatara jasne odgovore o konceptu vlade.

Spajić danas ima sastanak sa klubom poslanika izabranih s njegove liste i tada će biti jasnije da li ima vlade PES-a, Demokrata i manjina ili ne. Jer, kako je rečeno “Vijestima”, i Demokrate imaju otklon prema tome da ključnu reč u Skupštini može da ima poslanik Mehmet Zenka (DUA) koji je biran sa liste DPS-a, čiji je i tradicionalni partner.

PES je juče odbio spremnost ZBCG da budu deo vlade, navodeći da “neće podleći ničijoj nameri da opstruiše i odlaže proces formiranja nove Vlade i tako ugrožava implementaciju njihovog ekonomskog programa”.

Foto: R.R./ATAImages

Neposredno pre toga, iz partija manjina, koje su ranije prihvatile Spajićevu ponudu, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li bi se nešto promenilo nakon što je i ZBCG pristao da bude deo izvršne vlasti. Rekli su da je prerano za takve komentare.

Jučerašnji zaplet, nakon skoro dvomesečnih razgovora o formiranju vlasti, usledio je nakon što je postalo izvesno da bi Spajić mogao da sastavi vladu uz podršku Demokrata i manjinskih stranaka.

Iz ZBCG su optužili Spajića da je s njima vodio lažne pregovore, te da je, kako tvrde, kada je shvatio da su spremni da prihvate ponudu počeo da se poziva na uputstva nemačke Ambasade. Ranije je objavljeno da se Nemačka oštro protivila ulasku ZBCG u vlast, zbog njihovog blagonaklonog odnosa prema Moskvi koji je posebno važan u kontekstu agresije na Ukrajinu.

Andrija Mandić, Milan Knežević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Oni su se obratili i predsedniku države i zameniku lidera PES-aJakovu Milatoviću, od koga su tražili da se, kako su naveli, javno oglasi i odredi prema sve izvesnijem pokušaju prekrajanja izborne volje od strane mandatara “kroz vraćanje DPS-a na vlast preko njegovih trodecenijskih partnera”. Time su aludirali na Bošnjačku stranku i Demokratsku uniju Albanaca, tradicionalne partnere DPS-a.

Prethodno je PES, reagujući na stav Slavena Radunovića (ZBCG) u “Vijestima” da ih je Spajić izigrao, saopšili da je ZBCG odbila sledeća mesta: potpredsednika Vlade, ministra prosvete, turizma, sporta i mladih i dva potpredsednika Skupštine.

Ponuđeno im je i 40 odsto mesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dele politički i, dodaje se, 40 odsto ambasadorskih mesta od onih koja se dele politički.

Milan Knežević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“To su bile zvanične ponude, ali su lideri ZBCG-a rekli da im iste nisu prihvatljive. Naš predlog je bio jednostavan – da se prvo sve dogovorimo, a onda zajedno izađemo u javnost. Međutim, liderima ZBCG nije bilo prihvatljivo, iako je to uobičajena praksa. Zato sad sumnjamo u njihovu iskrenost da formalno prihvate ponudu, a onda da se na dan glasanja predomisle”, naveo je PES, objasnivši da su zato pre dva dana dogovorili većinu sa Demokratama, Civisom, partijama manje brojnih naroda.

U vladu bi mogao ući i poslanik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka, koji je na listi DPS-a, a koji je bio na razgovorima oko formiranja vlasti.

Bošnjačka stranka, Albanska alijansa i Albanski forum potvrdili su da će biti deo vlade dok Zenka nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Andrija Mandić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Spajić za formiranje vlade ima rok od 90 dana od dobijanja mandata od predsednika države, što znači da novi kabinet mora da bude oformljen najkasnije početkom novembra.

Glavni odbor PES-a u subotu će se izjasniti o formiranju nove vlasti i koaliciji koja će biti njen osnov.

ZBCG tvrdi da hoće da spreči opstrukciju DPS-a, PES ih optužuje da oni to rade

Andrija Mandić Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Lideri ZBCG Andrija Mandić i Milan Knežević juče su na konferenciji za novinare rekli da prihvataju ponudu Spajića.

“Ponuda je nama prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego da sprečimo Demokratsku partiju socijalista (DPS) da preuzme vladu”, kazao je Mandić.

Knežević je rekao da je poslednji sastanak sa Spajićem bio u subotu uveče i da su se tu “čvrsto dogovorili” da im mandatar u nedelju pošalje pisanu ponudu, nakon čega bi sazvali sednicu stranačkih organa.

Foto: R.R./ATAImages

Prema njegovim rečima, Spajić je davao iste ponude toj koaliciji i ostalim strankama koje su učestvovale u pregovorima.

“Tako je Ministarstvo prosvete nuđeno nama, ali i Ujedinjenoj Crnoj Gori, Ministarstvo sporta nama i Socijalističkoj narodnoj partiji, evropskih poslova nama i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, poljoprivrede nama i Bošnjačkoj stranci, a mesto potpredsednika za regionalni razvoj i kapitalne investicije nama i Albanskom forumu. Zbog toga smo tražili pisanu ponudu, kako ne bi ovaj pregovarački proces podsećao na Tuški put i Goveđu pijacu”, naveo je Knežević.

Pročitajte još:

Usledio je odgovor PES-a da neće podleći ničijoj nameri da opstruiše i odlaže formiranje vlade.

“Nakon jutrošnjeg manipulativog saopštenja ZBCG-a i javne optužbe na račun PES-a kako Milojko Spajić fingira pregovore, te da nije poslao nikakvu ponudu za učešće u 44. Vladi, imamo priznanje lidera ZBCG-a da ponuda postoji, koja je danas navodno prihvaćena”, navodi se u saopštenju.

Radi se, kako navode iz PES-a, o “jako neozbiljnom pristupu” i dokazu da ZBCG olako etiketira i optužuje one sa kojima bi navodno da sarađuju u novoj Vladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar