Kaja Kalas i Ursula von der Lejen
Kaja Kalas i Ursula von der Lejen Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aktuelna predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen dobiće još jedan mandat u skladu sa sporazumom koji je potpisan između velikih evropskih političkih partija, prenose nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) i agencija Dpa, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa dogovorom.

List navodi da su se pregovarači iz tri centrističke političke porodice složili oko paketa, čiji je deo i bivši premijer Portugala Antonio Kosta.

Kaja Kalas Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

On bi, prema navodima lista, trebalo da postane predsednik Evropskog saveta.

Deo dogovora je i estonska premijerka Kaja Kalas, koja će navodno od Žosepa Borelja preuzeti funkciju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Lideri EU će pokušati da postignu finalni dogovor na sastancima u četvrtak i petak. Dogovor su postigli pregovarači Evropske narodne partije (EPP), socijaldemokrata i liberala, piše nemački FAZ pozivajući se na tri dobro upućena izvora.

Prema informacijama FAZ-a, dogovor su sklopili pregovarači iz tri porodice stranaka: grčki premijer Kirijakos Micotakis i poljski premijer Donald Tusk ispred EPP, nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) i španski premijer Pedro Sančez kao predstavnici socijaldemokrata, kao i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute ispred liberala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare