U Gradačcu je formalno formiran predmet protiv sudije Lejle Numanović, koja je odbila da odredi meru zabrane prilaska trostrukom ubici Nerminu Sulejmanoviću. On je u petak prošle nedelje oteo, prebio i ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović pred njihovom bebom i sve to prenosio uživo na Instagramu. Ubio je još dvoje, a ranio troje ljudi. Sada je sve više indicija da je Sulejmanović imao informacije i podršku u policiji, o čemu je govorio i gradonačelnik Gradačca koji je rekao da nezvanični podaci ukazuju na propuste u policiji. Tamošnji mediji, ali i porodica ubijene Nizame istakli su ime jedne policajke, ali postoji sumnja da je više ljudi pomagalo monstrumu.

Krvavi pir Nermina Sulejmanovića zavio je Bosnu i Hercegovinu, ali i region u crno. Nizama je juče sahranjena, nakon čega su organizovani protesti širom zemlje.

Građani pre svega traže odgovore i pozivaju institucije na odgovornost. Prema informacijama koje su sada dostupne, Nizama je Sulejmanovića više puta prijavljivala za nasilje u porodici, poslednji put samo četiri dana pre ubistva.

Njemu, uprkos činjenici da je prijavljivan i da je Nizama na telu i licu imala očigledne znakove nasilja, kao i da je rekla da se plaši za život sebe i deteta, Sulejmanoviću nije određena zabrana prilaska.

Nermin Sulejmanović Foto: Instagram

Nizama se potom sakrila u kući svoje tetke, a onda je postalo evidentno da je monstrumu neko odao informacije o njenoj lokaciji. Tu se, po prvi put u ovom slučaju, pominje policija.

Pokrenuta istraga, propusta je mnogo

“Razumem interesovanje javnosti, to je razumljivo zbog tragedije koja je zadesila Gradačac, ali morate razumeti da i meni informacije dolaze na kapaljku i nisam direktno uključen u aktivnosti. Ono što znam da je unutar MUP-a pokrenuta istraga o eventualnoj umešanosti pripadnika MUP-a u umešanost u ove događaje“, rekao je gradonačenik Gradačca Elvis Dervišagić.

Poručio je da se odgovornost mora utvrditi i da se ništa ne sme zataškati.

Nermin Sulejmanović Foto: Instagram, Shutterstock

“Molim javnost za strpljenje da se istraga dovede do kraja. Odgovornost se mora utvrditi, bez obzira ko je u celom procesu i slučaju kriv. Ništa se ne sme zataškati. Koliko sam mogao urgirao sam na nadležne da se slučaj profesionalno dovede do kraja i da se javnost upozna sa događajima koji su se desili ne samo taj dan, nego koji su i prethodili“.

Nezvanično, postoje evidentni propusti i insistira se na profesionalnom pristupu procesu do kraja istrage.

“Imam nezvanične informacije da postoje evidentni propusti i još jednom ponavljam, insistiram na profesionalnom i do kraja odrađenom procesu istrage. Očekujem da javnost bude informisana do kraja. Ovo je događaj koji i te kako ima veze sa propustima nadležnih institucija. Ja ću insistirati da se proces dovede do kraja profesionalno i da se ništa ne ostavlja pod tepih”.

Nizama Hećimović Foto:Socijalne mreže

Sud: Policija nije dostavila dokumentaciju

Zbog činjenice da je javnost uznemirena zbog odluke da se Sulejmanoviću ne odredi mera zabrane prilaska, oglasila se i predsednica suda u Gradačcu Slobodanka Kojić, koja je takođe izrazila sumnju u postupanje policije.

„Policija je trebala i mogla, ako ništa drugo, napraviti foto dokumentaciju tih poruka, koje su bile upućene Hećimović Nizami, poruka koje su bile upućene članovima njene uže i šire porodice, uzeti izjave članova porodice te tražiti ispis svih telefonskih poziva od strane Sulejmanović Nermina, a koje su bile upućene žrtvi i njenim članovima porodice.

Mostar protest protiv porodičnog nasilja Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA/ Branka Soldo

Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu meru i iz tih razloga je odbacio zahtev MUP-a TK-a, PU Gradačac ali želim da Vas obavestim da prikupljanje dokaza: fotodokumentacije, ispisi telefonskih brojeva, sadržaji poruka i drugi dokazi nisu uloga suda što znači da sud ne prikuplja dokaze, već dokaze, za sud, kod izricanja zaštitnih mera prikuplja policija. Prilikom donošenja odluke o zaštitnoj meri sudija ne uzima izjavu ni od nasilnika ni od žrtve niti su one prisutne tu“, navela je ona u saopštenju.

Do koga vodi istraga?

Kancelarija glavnog tužioca i Uprava policije MUP-a TK juče su održali hitan sastanak na kojem je bilo govora o postupanju institucija u vezi s prijavljenim krivičnim delom nasilje u porodici povodom slučaja Nizame Hećimović.

#related-news_0

Utvrđuje se da li je i ko od pripadnika MUP-a dojavio Sulejmanoviću gde se nalazi Nizama. Ime koje se najčešće pominje u ovoj priči jeste policajka Dž.S. Nju je i porodica ubijene Nizame optužila da je odala njenu lokaciju, ali ove informacije nisu zvaničnu potvrđene.

Policija i Tužilaštvo, kako saznaje „Avaz“, istražuju još jednog policijskog službenika koji je navodno imao kontakte sa Sulejmanovićem. Reč je o jednom visokopozicioniranom inspektoru policijske stanice Gradačac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar