hanter bajden, sin američkog predsednika, krivično osuđen
Hanter Bajden Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Okružni sudija u Kaliforniji preti da će sankcionisati advokate Hantera Bajdena, jer su dali "lažne izjave" u sudskom podnesku tražeći od sudije da odbaci slučaj utaje poreza protiv sina predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Američki okružni sudija Mark Skarsi optužio je advokate sina predsednika SAD za „pogrešno predstavljanje istorije“, kada su u sudskim dokumentima podnetim prošle nedelje naveli da u istrazi nisu podignute optužbe sve dok američki tužilac Delavera Dejvid Vajs nije imenovan za specijalnog tužioca u avgustu 2023, preneo je AP.

„Ove izjave, međutim, nisu tačne, a advokat gospodina Bajdena zna da nisu tačne“, napisao je Skarsi, koga je postavio bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Situacije sa suđenja Hanteru Bajdenu koje se nikad ne bi desile u Srbiji
Džo Bajden i Hanter Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Sudija je naveo da Vajs nije bio imenovan za specijalnog tužioca kada je Hanter Bajden optužen za ​​poreske prekršaje u sklopu sporazuma o priznanju krivice koji je obustavljen prošle godine.

Skarsi je naložio advokatima Hantera Bajdena da objasne zašto ne bi trebalo da budu sankcionisani.

Advokat Mark Geragos rekao je za AP da će pravni tim Hantera Bajdena odgovoriti sudiji, ali je insistirao da nije davao lažne izjave.

Geragos je primetio da Vajs, kao američki tužilac Delavera, nije imao ovlašćenja da podnese poreske prijave u Kaliforniji sve dok nije imenovan za specijalnog tužioca.

Advokati Hantera Bajdena dali su izjavu u sudskom podnesku u kojem traže da se odbaci slučaj, u kojem se predsednikov sin optužuje za šemu izbegavanja plaćanja poreza od 1,4 miliona dolara, a suđenje je zakazano za septembar.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar