Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Tenzije između Kine i Tajvana došle do usijanja tokom protekle nedelje. Poseta predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, uzburkala je odnose na relaciji Peking-Tajpej, a Kina je reagovala sprovođenjem vojnih vežbi oko ostrva i kritikujući postupke SAD. Strah od sukoba raste zbog sve napetije situacije u Tajvanskom moreuzu, zbog čega smo stručnjaka za ovu temu Stefana Vladisavljeva pitali ima li razloga za brigu o novom oružanom sukobu.

On je istakao da posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi možemo da posmatramo kao deo dugoročnog trenda zaoštravanja odnosa između Vašingtona i Pekinga.

„Sa jedne strane, iako se poseta tumači kao individualna akcija Nensi Pelosi, a ne zvanični stav američke administracije, definitivno je Vašington  postavio crvenu liniju i pokazao još jednom da je Tajvan interesna sfera. Sa druge strane, Peking neće dopustiti bilo kakvu agresivnu politiku koja bi ugrozila ustaljene politike Kine, poput politike teritorijalnog integriteta formulisanu u politici ‘Jedne Kine'“, rekao je Vladisavljev, inače programski koordinator u Fondaciji BFPE.

Foto: Profimedia, EPA-EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

Istakao je da dugoročno možemo očekivati nove tenzije jer se ne radi o problemu koji nije moguće lako i brzo rešiti, ako je moguće rešiti ga ikako.

Dodao je da i pored porasta tenzija, vojnih vežbi koje sprovodi Peking u neposrednoj blizini Tajvana i najava da bi SAD pružile pomoć ovoj ostrvskoj državi, teško je zamisliti otvoreni rat Kine i Tajvana.

„Vojni analitičari ukazuju na to da bi Kina bila sposobna da invazijom preuzme vlast na Tajvanu, ali uz ogromne gubitke. Za SAD bi aktivno učešće u sukobu kroz slanje svojih trupa predstavljalo kršenje normi međunarodnog prava jer se Vašington obavezao samo na pružanje pomoći kroz finansijska sredstva i vojnu opremu, dok je aktivno učešće isključeno. Ako ikako i dođe do invazije, scenario bi verovatno bio sličan onome u Ukrajini gde međunarodna zajednica, pre svega onaj Zapadni deo pruža podršku Ukrajini bez aktivnog učešća“, dodao je on.

Foto: Tanjug/Taiwan Ministry of Defense / AP, File, Tanjug/ AP /Chiang Ying-ying, File, Tanjug/AP Photo/Huizhong Wu, File

Vladisavljev naglašava da postoji još jedan razlog zbog kojeg Kina neće ući u otvoreni sukob, a to je što bi ovo neupitno otvorilo prostor za sukobe i u drugim krajevima sveta, a cilj Kine je da se na globalnom nivou pozicionira kao neko ko doprinosi globalnom ekonomskom razvoju, a ne kreiranju konflikta i otpočinjanju ratova.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatra da će pitanje Tajvana ostati otvoreno i da nije realno očekivati njegovo rešavanje u narednom periodu.

„Zbog toga što nijedno rešenje nije prihvatljivo za sve zainteresovane strane. Tajvan neće postati integrisani deo Kine i pored politike ‘Jedne Kine’ jer takvo rešenje nije prihvatljivo za sam Tajvan, ali ni za aktere poput SAD. Peking nikada neće priznati nezavisnost Tajvana, tako da ni taj scenario nije realan. Jedan dugi konflikt u kome je nužno težiti ublažavanju tenzija i izbegavati provokacije je, ako se tako može nazvati, rešenje za status Tajvana u narednom periodu“, zaključuje sagovornik Nova.rs.

BONUS VIDEO: Dragana Mitrović: Ekonomija drži balans u tajvanskoj krizi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar