lekovi za koronu
Foto:Shutterstock

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merk i Fajzer/Biontek pokazale su se uspešnim u ublažavanju teških posledica kovida-19, ako se uzimaju u ranoj fazi, ali lekari napominju da je prevencija bolesti vakcinisanjem je bolje rešenje od lečenja tabletama, prenosi Hina.

Pročitajte još:

Prema anketi „Kaizer Family Foundationa“, 72 odsto odraslih Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Međutim, usporen je tempo vakcinacije, dok stavovi Amerikanaca o bezbednosti vakcine protiv bolesti uveliko zavise od njihove stranačke pristranosti.

Obavezno vakcinisanje koje su uvele neke privatne kompanije, savezne države i administracija predsednika Džoa Bajdena, zaslužno je za povećanje procepljenosti stanovništva, ali je takođe podstaklo rasprave oko stavova o vakcinaciji.

Pojedini stručnjaci za zarazne bolesti pribojavaju se da bi dolazak antivirusnih pilula mogao dodatno da omete kampanju za vakcinaciju.

Preliminarni rezultati istraživanja 3.000 američkih građana koje je sproveo njujorški Univerzitet, otkrivaju da bi dostupnost pilula mogla da odgovori ljude od vakcinacije, izjavio je Skot Racan, koji je vodio istraživanja sa pomenutog Univerziteta.

Racan dodaje da svaki osmi ispitanik radije bira lečenje tabletama nego vakcinaciju, što je prema njegovom mišljenju visok procenat.

Njegova zabrinutost je povezana sa podacima koje je objavio Fajzer, a prema kojima eksperimentalne antivirusne pilule pakslovid smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti za 89 odsto kod odraslih osoba sa visokim rizikom.

Fajzerovi rezultati usledili su nakon što su Merk i Ridžbek Bajoterapeutiks 1. oktobra objavili da njihov lek, molnupiravir, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda za 50 odsto.

Spomenuti lek je prošle nedelje dobio uslovno odobrenje u Velikoj Britaniji.

Za oba leka, pakslovid i molnupiravir, potrebno je odobrenje od američkih zdravstvenih regulatora, ali mogli bi da se nađu na tržištu već sledećeg meseca.

„Ukoliko se oslanjamo isključivo na antivirusne lekove, onda se kockamo sa sopstvenim zdravljem“, rekao je Peter Hotez, profesor molekularne virusogije na „Baylor University“.

Šestoro stručnjaka za zarazne bolesti koje je intervjuisao Rojters, izrazili su zadovoljstvo pozitivnim rezultatima novih lekova protiv kovida-19, ali su isto tako upozorili da lekovi nisu nikako zamena za vakcinu.

Prema istraživanju koje je na američkim ratnim veteranima sprovela Vlada, Fajzerova vakcina efikasna je u suzbijanju rizika od hospitalizacije u 86,8 odsto slučajeva, čak i u slučaju visokozaraznog delta soja.

„Mislim da vesti iz Fajzera zvuče sjajno, ali to ne znači da imamo zamenu za vakcinu“, poručila je Liana Ven, profesorka na „George Washington University“.

Preskočiti vakcinaciju „bila bi tragična pogreška“, rekao je Albert Burla, izvršni direktor Fajzera, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

„Novi lekovi trebalo bi da posluže samo onima koji nisu imali sreće i zarazili se koronom“, poručio Burla je za Rojters prošle nedelje.

„Oni ne bi trebalo da budu razlog da prestanete da štite sopstveno zdravlje i zdravlje svojih ukućana“, zaključio je Burla.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar