Atentat Donald Tramp, Džo Bajden i tajna služba Foto:EPA-EFE/DAVID MAXWELL/EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN/EPA-EFE/Peter Foley/Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Amerikanci strahuju da njihova zemlja klizi u veliki haos i nasilje nakon atentata na Donalda Trampa, uz sve veću zabrinutost da bi izbori 5. novembra mogli da izazovu još više političkog nasilja, pokazala je anketa Rojtersa i Ipsosa koja je sprovedena nakon atentata. Anketa je pokazala da republikanski predsednički kandidat Tramp ima marginalnu prednost među registrovanim biračima - 43 prema 41 odsto, u odnosu na aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena. I sam Bajden je istakao da se politička situacija u Americi "previše zahuktava".

Prema podacima koji su prikupljeni u ovoj anketi, 90 odsto glasača, što uključuje sličan udeo demokrata i republikanaca, navelo je da se slaže sa izjavom da „zemlja izmiče kontroli“. Anketa, koja je sprovedena onlajn, uključivala je 1.202 odrasle osobe u SAD širom zemlje, uključujući 992 registrovana birača.

Foto:EPA-EFE/ALLISON DINNER

Duhovi prošlosti

Donald Tramp je za dlaku izbegao smrt u subotu kada mu je metak atentatora okrznuo uvo dok je govorio na predizbornom skupu u Pensilvaniji. Krv mu je curila po licu i on je prkosno digao pesnicu u vazduh, izgovarajući reči „Borba, borba, borba!“, pošto je hitno odveden sa bine. Jedan od učesnika mitinga je ubijen, a dvoje teško povređeno. Ubijen je i osumnjičeni napadač Tomas Metju Kruks (20).

Ova pucnjava je vratila sećanja na turbulentne političke periode kao što su šezdesete godine prošlog veka, kada je demokratski predsednik Džon F. Kenedi ubijen 1963. godine, nakon čega je usledilo ubistvo demokratskog predsedničkog kandidata Roberta F. Kenedija 1968. godine.

Oko 84 odsto birača u anketi je reklo da je zabrinuto da će ekstremisti počiniti akte nasilja nakon izbora, što je povećanje u odnosu na rezultate ankete Rojtersa i Ipsosa sprovedene u maju, koja je pokazala da 74 odsto birača ima taj strah.

Strahovi od političkog nasilja postali su izraženiji u Americi nakon što su hiljade Trampovih pristalica napale Kapitol 6. januara 2021. godine, u pokušaju da preokrenu Trampov izborni poraz od Bajdena. Četiri osobe su poginule na dan napada, a jedan policajac Kapitola koji se borio protiv napadača umro je sledećeg dana.

Atentat na Donalda Trampa Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, CBS, SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia,Jim Vondruska / Getty images / Profimedia

Dok su Amerikanci rekli da se plaše nasilja, malo ko je to odobravao. Samo pet odsto ispitanika reklo je da je prihvatljivo da neko u njihovoj političkoj stranci počini nasilje da bi postigao politički cilj, što je pad sa 12 odsto u anketi Rojtersa i Ipsosa iz juna 2023.

Sudbonosni novembar

Oko 67 odsto ispitanika u poslednjoj anketi izjavilo je da su zabrinuti zbog čina nasilja protiv njihove zajednice zbog svojih političkih uverenja, u poređenju sa 60 odsto u anketi Rojtersa i Ipsos iz juna 2023. Dvotrećinska većina u poslednjoj anketi izjavila je da je zabrinuta Amerikanci bi mogli da pribegnu nasilju umesto da se mirno udruže da reše nesuglasice.

Atentat na Trampa dominirao je medijskim naslovima i podstakao diskusiju među nekima od njegovih konzervativnih hrišćanskih pristalica da ga je Bog zaštitio. U anketi Rojtersaa i Ipsosa, 65 odsto registrovanih republikanaca reklo je da Trampov opstanak pokazuje da je to bilo „voljom Boga“. Jedanaest odsto demokrata se složilo.

Sjedinjene Države se ističu među vodećim nacijama po prihvatanju religije, a evangelistički hrišćani su se u velikoj meri složili sa Republikanskom strankom poslednjih decenija. Oko 77 odsto Amerikanaca ispitanih 2022. reklo je da veruje u Boga, u poređenju sa 56 odsto Kanađana i 39 odsto Britanaca, prema anketi Galupa.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Erin Schaff

Mir i ujedinjenje

I sam predsednik Amerke Džozef Bajden izjavio je da je nakon subotnjeg pokušaja ubistva Donalda Trampa vreme da se u SAD “obavi važan razgovor“, pošto se politička situacija u zemlji “previše zahuktala“.

„Potpuno sam u kampanji i posvećen tome“, rekao je Bajden tokom obraćanja na nacionalnoj konvenciji organizacije NAACP, dok su pojedini u publici skandirali „još četiri godine“.

Bajden je u govoru, prvom javnom obraćanju nakon što je 20-godišnjak pucao na Trampa tokom konvencije u Pensilvaniji, ponovio da je zahvalan što je Tramp dobro nakon pokušaja ubistva.

Bajden je u intervjuu za „NBC news“ neposredno nakon atentata na Trampa da je pogrešio što je podsticao svoje pristalice da republikanski kandidat Donald Tramp bude „njihova meta“, ali je naveo da je nasilna retorika problem koji ima Tramp, a ne on.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Bila je greška upotrebiti tu reč. Mislio sam da se fokusiramo na njega. Usredsredite se na ono što radi, fokusirajte se na njegovu politiku, fokusirajte se na broj laži koje je izgovorio u debati. Ja nisam tip koji tako nešto kaže. Ja nisam tip koji je odbio da prihvati ishod izbora. Nisam tip koji je rekao da neće prihvatiti ishod ovih izbora. Fokus je na onome što Tramp govori i na njegovoj ideji“, rekao je Bajden.

Tramp je pohvalio zaposlene u Tajnoj službi zbog toga što je napadač, lociran na oko 120 metara od govornice, efikasno neutralisan. Istakao je da ceni poziv koji je dobio od američkog predsednika Bajdena, opisujući to kao „dobar i veoma lep gest“.

Prema rečima bivšeg američkog predsednika, njihovo rivalstvo od sada bi moglo da bude civilizovanije.

BONUS VIDEO N1 Direktno: Atentat na Trampa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare